Какви са цените на плодовете и зеленчуците преди празниците » Съвети в земеделието

юли 19, 2024

Какви са цените на плодовете и зеленчуците преди празниците

Акценти

  • За разлика от останалите зелечуци, краставиците поевтиняват

Повечето плодове поевтиняват, за сметка на почти всички зеленчуци.

Според последните данни за седмични цените на дребно, почти всички зеленчуци бележат ръст в цените на дребно. Най-голямо повишение се наблюдава в цената за килограм карфиол. Тя се е увеличила със 7 процента и така средната цена достига 2,21 лв./кг. Зелето и морковите са с най-малък ръст – 2 % и цените им стигат нива от съответно 0,87 лв./кг. и 1,16 лв./кг.

Доматите на дребно се продават на цени от 1,80 лв./кг. до 3,50 лв./кг., което формира средната цена от 2,60 лв./кг. Това показва 3 процентно увеличение.

Картофите, които голяма част от българите ще сложат на празничните си трапези, за момента отчитат повишение в цената си за килограм на дребно, като се продават на цени от 0,79 лв./кг. до 1,80 лв./кг. В процентно изменение това е увеличение на цената със 4 %. Точно с толкова процента е паднала пък цената на килограм краставици, достигайки средна стойност от 3,09 лв./кг.

Плодовете за сметка на повечето зеленчуци бележат понижение на цените. Портокалите и мандарините, чиято консумация обичайно се засилва покрай коледните и новогодишни празници, е намаляла с 4 процента, като можете да получите килограм от оранжевите плодове срещу средна цена от 1,98 лв./кг. Най-ниските цени за мандарини са били 1,20 лв./кг., а най-високите – 2,80 лв./кг. Килограм портокали са се продавали на цени от 1,30 лв./кг. до 2,99 лв./кг.

 

Сродни публикации