Какви са прогнозите за износ на зърно, месо, мляко и зехтин » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Какви са прогнозите за износ на зърно, месо, мляко и зехтин

Акценти

  • Очаква се търсенето на свинско да повиши износа от ЕС с цели 12%

В ЕС производството на зърнени култури може да достигне 311 млн.тона.

Според последни данни от краткосрочния доклад за перспективите за селскостопанските пазари износът от ЕС на свинско, говеждо, зехтин и млечни продукти ще продължи да нараства през тази година.

Зърнени култури

Очаква се през 2019/2020 г. производството на зърнени култури да се възстанови от ниското ниво, което беше достигнато миналата година. Прогнозите показват, че производството може да достигне 311 милиона тона. Това би се реализирало, ако се запазят добрите метеорологични условия. Така производството на пшеница следва да се увеличи с 11%, достигайки 142 милиона тона. Производството на ечемик и царевица може да се увеличи със 7% и 0,5% и да достигне 60 милиона тона и 69 милиона тона.

Зехтин

През 2018/2019 г. беше отчетен ръст в износа на маслиново масло от ЕС. Той беше постигнат благодарение на увеличението на производството с 4%. Прогнозите сочат, че за 2019/2020 г. метеорологичните условия ще подпомогнат възстановяването на производството в Италия и Гърция. Паралелно с това ще се подпомогне и производството в Португалия. В Испания ограниченията на водата и междугодишното редуване на маслинови дървета, могат да доведат до спад в производството, който да достигне под средната стойност за 5 години.

Праскови и некатарини

Очаква се производството на праскови и нектарини да достигне около 4,1 милиона тона през 2019 г. Това е увеличение от 4% в сравнение с 2018 г. Въпреки благоприятните климатични условия заради силните дъждове и градушките в някои региони няма да бъдат отчетени рекордни добиви като през 2017 г. Прогнозите сочат, че увеличението ще допринесе за възстановяване на износа на ЕС, който намаля с 38% през 2018 г.

Захар и захарно цвекло

С 4% се очаква да намалеят площите заети със захарно цвекло в ЕС. Те ще достигнат 1,67 милиона хектара, от които се очаква производството да достигне 18,3 милиона тона. Това е с 4% повече спрямо добивите от миналата година. Това ще рефлектира върху търговията на захар. Прогнозите сочат, че износът й от ЕС да достигне 1,7 милиона тона.

Мляко и млечни продукти

Трайно се повишава търсенето на млечни продукти в ЕС. Това би стимулирало производството на мляко. Паралелно с него расте и глобалното търсене на обезмаслено мляко на прах. Публичните запаси на ЕС вече са празни, а частните запаси се очаква да достигнат ниски нива в края на годината.

Месо

Прогнозите сочат спад в производството на говеждо месо, които ще достигне 1,2%. Той се дължи на намаляване броя на стадата и броя на говедата. През 2018 г. беше увеличено клането на животните главно поради недостиг на храна.

През 2019 г. ще продължи да расте производството на птиче месо. Спрямо 2018 г. то ще нарасне с 2,5% главно заради устойчивото търсене и високите цени.

Очаква се търсенето на свинско да повиши износа от ЕС с цели 12%. Прогнозите сочат запазване на стабилно производство основно заради намаленото стадо на разплод и екологичните ограничения. През 2020 г. производството на ЕС може да нарасне с около 1,4%.

 

Сродни публикации