Какви са проблемите в земеделие според Момчил Неков » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Какви са проблемите в земеделие според Момчил Неков

Акценти

  • Унас производството на зеленчуци замира въпреки подходящите условия за развитието му

Трябва да се намерят външни пазари за реализиране на българската продукция.

След като Европейският парламент забрани дойния стандарти при храните евродепутатът Момчил Неков разказа за положените усилия и дългия път до победата. Заедно с омбудсмана Мая Манолова те работиха много, за да се достигне до това ограничение. Постигнатият успех не може да им се отрече. Така потребителите в Европа вече ще бъдат равни и ще консумират храни под една марка с еднакво качество и състав.

В коментар за БСТВ Неков изрази и своето недоволство от работата на Министерството на земеделието, храните и горите. Според него финансовите средства, които се отпускат не успяват да подпомогнат развитието на селското стопанство у нас.

Той разказа още, че в страната производството на зеленчуци замира въпреки подходящите условия за развитието му. Няма визия и търсене на външни пазари, които биха пожелали родната продукция, разказа още евродепутатът.

Той изброи редица проблеми, сред които и липсата на финансиране за институтите, развалените успешно работещи модели. Поставен беше и въпросът за вноса на продукцията, защо липсват родни зеленчуци, че прибягваме до покупката им отвън. Реално европейските средства не са достатъчни за развитието на селското стопанство у нас, обясни Неков.

Дискутирана беше и темата за предстоящия Брекзит. Неков обясни, че подкрепата за излизане със споразумение е необходима, за да се гарантират правата на българите там. При твърд Брекзит Великобритания ще трябва да договаря отношенията си с всяка страна от ЕС.

 

Сродни публикации