Какви са ползите от яденето на череши » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Какви са ползите от яденето на череши

Акценти

  • Черешите подпомагат мозъчната дейност и кръвоносната система

Червените плодове облекчават редица здравословни проблеми.

В сезона на черешите можем да се насладим на техния уникален вкус и полезни за здравето свойства. Тези плодове са в изобилие през горещите пролетни и летни дни, когато необходимостта на тялото ни от витамини, минерали и течности расте. Освен водата, която е препоръчително да пием в по-големи количества, можем да си позволим да минем и на по-лек режим на хранене. Черешите са добра алтернатива за закуска сутринта или след обяд.

В състава им влизат редица витамини като А, С, К1 и част от групата В. Те са добър източник на калий, калций, магнезий, фосфор и др.

Плодовете се отличават със способността си да подпомагат мозъчната дейност и кръвоносната система. В тях се съдържат още антоцианини и каротеноиди. Тези вещества служат за укрепване стените на кръвоносните съдове. Черешите са много добро средства за нормализиране на кръвното налягане.

Те се препоръчват и за хората, които страдат от анемия, артрит, подагра или ревматизъм. Салициловата киселина в плодовете действа обезболяващо и помага за намаляване на дискомфорта в тялото.

Съдържанието на калий в черешите пък въздейства добре на сърдечния мускул, като подпомага работата му.

Интересното е, че черешите помагат и за премахването на мигрената.

Те са богати на целулоза и подобряват значително перисталтиката. Могат да бъдат прекрасно средство за борба с излишните килограми. Запазват чувството за ситост по-дълго и по този начин помогнат да намалим количествата консумирана храна през деня.

Важно е да се отбележи, че имат много благотворно въздействие за лекуването на стомашни разстройства при бременни.

Консумацията на вкусните плодове може да помогне много и за осигуряването на защита от Алцхаймер.

Не на последно място по важност е положителното им влияние върху работата на черния дроб и бъбреците. Тридневна диета на череши и повече течности може да подейства много добре за детоксикиране на организма.

 

Сродни публикации