Какви са очакванията за добивите на зърно в Пазарджишко » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Какви са очакванията за добивите на зърно в Пазарджишко

Акценти

  • Много от стопаните нямат нужните условия за складиране и съхранение на реколтата

Едва до 380 кг/дка стигат средните добиви в Пазарджишко.

Зърнопроизводители от Пазарджишко се оплакват, че част от посевите им са изсъхнали. Без забавяне е протекла сеитбата на есенниците през миналата година. Проблем са създали закъснелите дъждове в началото на есента. Именно те са забавили есенното братене на пшеницата, съобщи ИА „Фокус“.

За съжаление валежите през март и април не са успели да компенсират липсата на достатъчно вода, за да се подобри състоянието на посевите. Сега резултатът ясно личи, защото реколтата е по-ниска.

Към момента средните добиви са между 300-380 кг/дка. През 2018 г. са отчетени до 650 кг/дка. Въпреки двойно по-ниската продукция от декар стопаните не очакват спад в изкупните цени. Те до голяма степен ще зависят от добивите в Добруджа.

Много от стопаните нямат нужните условия за складиране и съхранение на реколтата. Това влошава качеството й, а след това пък изкупната цена се повишава.

Тази година заради обилните валежи през май и юни жътвената кампания стартира по-късно. През изминалите дни също имаше валежи, които отново спряха реколтирането. Към момента са обработени над 2/3 от площите в областта.

Засега по-добре се развиват посевите от слънчоглед и царевица.

 

Сродни публикации