Какви са добивите на праскови след градушките тази година » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Какви са добивите на праскови след градушките тази година

Акценти

  • Производителите не могат да ползват сортировъчната линия и хладилните камери разположени ан територията на Тържището за плодове и зеленчуци

В Сливенска област с прасковени насаждения са заети общо 23 000 дка.

По данни на Областна дирекция „Земеделие“ добивите на ранните сортове праскови в Сливенско са с добро качество. Проблеми има по-скоро в градините, където овошките са били поразени от слани или градушки. Такива паднаха тази година в района по поречието на река Тунджа. Пропадналите на 100% площи са 139 дка.

Към момента земеделските стопани са заети с прибирането на реколтата от ранните сортове праскови. Отчетеният среден добив досега е в размер на 560 кг/дка. Пикът на кампанията ще настъпи в началото на месец август.

Производителите на праскови в областта вече са изразили своите проблеми пред Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци. Хората са изтъкнали липсата на договор за ползване на площи на Тържището за плодове и зеленчуци. Именно там са разположени сортировъчната линия и хладилните камери на сливенските овощари. Очаква се по този въпрос съдействие да окажат и от МЗХГ.

До края на месец юли земеделските стопани трябва да подават правно основание за ползваните от тях земи.

 

Сродни публикации