Какви са добивите и качеството на зърното тази година » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Какви са добивите и качеството на зърното тази година

Акценти

  • Равносметката до момента показва, че качеството на пшеницата тази година ще позволи тя да се използва предимно за фураж

Негативните прогнози на фермерите за качеството и добивите на зърнените култури през тази година се оказват верни. Изключително често започнахме да ставаме свидетели на обилни дъждове придружени със силни градушки, които вредят на селскостопанските култури. Още от началото на лятото започнаха трудностите за зърнопроизводителите. Заради дългата и дъждовна пролет, късо започна прибирането на реколтата на много места в страната. Високата влажност на почвата затрудни работата на машините, които не успяваха да влязат да работят. На места тази години реколтирането се движи с толкова бавни темпове, че е изпълнено едва на 20-30 %. Равносметката до момента показва, че качеството на пшеницата тази година ще позволи тя да се използва предимно за фураж.

В много области в страната жътвата вече е приключила, но има и райони, където наскоро разразилите се бури и изсипалите се градушки са унищожили неприбраната реколта.

Много от производителите споделят, че тази годна зърното покълва още на полето.  Очакват се добивите на места да са с 20 % по-ниски спрямо миналогодишните. Такава е ситуацията в Карнобат, Добричко, Генерал Тошево. С близо 70 % доброкачествена реколта могат да се похвалят в Павликени

Добивите в Силистренско пък са с добро качество, но по 500 кг/дка. Масово стопаните в Южна България отчитат стойности на среден добив в размер под 480 кг/дка.

При ечемикът ситуацията е малко по-добра, защото в голямата си част реколтата беше прибрана преди обилните валежи. Отчетените до момента добиви са по-високи от предвидените. Само за сравнение прибраната пшеница в Добричко тази година е в по-малко количества от ечемика който достига до 600 кг/дка.Зърнопроизводителите отчитат добро качество на реколтата, като само на места добивите са по-малки и достигат около 380-400 кг от декар.

Тази година при рапицата е отчетен спад в добивите, но пък качеството е много добро. Средните добиви на рапица от декар са между 190 -280 кг.

 

Сродни публикации