Какви са вредните съставки в млечните продукти » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Какви са вредните съставки в млечните продукти

Акценти

  • Учени съветват да консумираме кашкавал само до 4 пъти седмично

Учени доказаха вредите от прекомерната консумация на млечни продукти

Ползата от консумацията на мляко и млечни продукти все още е спорен въпрос. Привържениците на веганското хранене, учени, лекари и др. експерти споделят общата теза, че и тези храни вредят на здравето. Широко познато е твърдението, че именно от млякото си набавяме калций и др. важни минерали и микроелементи.

Интересното е, че екип от учени от университета Харвард е стигнал до заключението, че в млякото, сиренето, кашкавала и изварата се съдържат много вредни за здравето вещества. Резултатите от проучването на специалистите са публикувани в Journal of the American Medical Association Pediatrics.

Преди известно време бяха разпространени други изследвания, които показваха, че консумацията на мляко всъщност не заздравява костите. Тя прави точно обратното, повишава риска от развитие на остеопороза. Учените от Харвард са проследили измененията в здравословното състояние на хора в страни, където консумацията на мляко е завишена и в такива, където не е. Те установили, че ефективността на калция е по-малка спрямо тази на витамин D, който много повече спомага за повишаване здравината на костите.

Какви са последствията от консумацията на продукти с високо съдържание на наситени мазнини и сол?

Друг важен елемент, на който специалистите са обърнали внимание е завишеното количество наситени мазнини и сол в млечните продукти. Именно в кашкавала и сиренето те са в пъти повече от препоръчителните здравословни норми. Редовната и повишена консумация на кашкавал често създава предпоставка за сърдечно-съдови заболявания, повишаване стойностите на лошия холестерол, запушване на артериите и др.

Завишените норми на сол в млечните продукти пък увеличава риска от хипертония, състарява кожата, оказва негативни влияние върху водния баланс на тялото. Интересното, което учените са изтъкнали като аргумент за ограничаване консумацията на кашкавал е, че той би могъл да бъде подходяща среда за развитието на ешерихия коли.

Какво ни съветват експертите?

 

Специалистите са дали препоръки и за максималния брой порции, които следва да консумираме за седмица. Според тях в менюто ни трябва да се съдържа прием на кашкавал само до 4 пъти седмично.

За млечния и сметанов сладолед оптималните порции са не повече от 2-3. Прекомерната употреба на подобен род продукти би могла да причини раздразнение на стомаха или гастрит, споделят още учените.

Въпреки всички препоръки всеки сам избира какво да консумира. Дали ще спазваме съветите или не, е въпрос на лично решение.

 

Сродни публикации