Какви са вредите от бялата цикада и как да я преборим » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Какви са вредите от бялата цикада и как да я преборим

Акценти

  • Химическата борба е трудно приложима

В предходен материал посочихме как да познаем нападение от бяла цикада. В настоящата публикация ще представим какви вредите нанася по растенията и как можем да се борим с нея.

Какви са повредите?

След нападение от бяла цикада започва силно отделяне на медена роса. Тя предизвиква появата на чернилни гъби по листата и дръжките, деформиране на младите издънки и отслабване на растението. Появяват се бели памукообразни нишки по дължината на връхните клони и листа. Забелязва се най-вече по тънките клонки на дърветата и прилича на бял налеп. В случаи на бързо намножаване на вредителя, растението може да загине.

Силното намножаване на вида може да доведе до икономически щети за реколтата по редица земеделски култури. Може да причини и унищожаване на ценни дървесни видове. Щетите, нанесени от вредната дейност на бялата цикада са широко отразени, както в пресата, така и в социалните медии.

Какъв е контрола и как може да се ограничи числеността на цикадата?

За справяне с проблема и по препоръка на специалистите е добре да се внедри биоагента  Neodryinus typhlocybae. Той паразитира върху  вредителя, но за сега е внос от Италия. Ще се следи развитието на популациите на биоагента и вредителя, като периодично ще бъдат обследвани терените. Получени са много добри резултати при използването му в редица Европейски страни.

Използването на химическа борба е трудно приложима поради голямото разнообразие на нападнатите растителни видове и въздействието на химикалите върху хората. В градски условия борбата с бялата цикада е само с биологични агенти, които са безвредни за хората.

 

За автора

Avatar

Завършва ВСИ “В. Коларов“ (Аграрен Университет, гр. Пловдив) специалност "Лозаро-градинарство ", след което придобива квалификация: Агроном лозаро-градинар. След завършване започва работа в Опитната станция по земеделие - Хан Крум където провежда агробиологични проучвания на десертни и винени сортове лози и развива научно-изследователска дейност в областта на овощните култури. От 2015 година работи активно в областта на биологичното земеделие.

Сродни публикации