Какви опасности крие ранния лов на диви свине » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Какви опасности крие ранния лов на диви свине

Акценти

  • В Кюстендил например няма специализирана лаборатория и при вземане на проби от съмнителни животни ще трябва да бъдат транспортирани до Благоевград или София

Все повече стават случаите на заразени животни с болестта Африкаснка чума по свинете в страните от Европа. В резултат на възникващите нови случаи в Румния усилено се обсъждат различни възможности за недопускане разпространението на заразата у нас.

Променени са цените за лов на диви свине

Една от предприетите вече мерки е свързана с промени в цените на лова на дива свиня. До момента са проведени редица информационни срещи за разясняване симптоматика на заразата, както и за действията, които трябва да бъдат предприети при откриване на трупове на диви животни. Обучения за вземане на проба от животни, в случаи на съмнение за наличие на зараза, са проведено сред членовете на ловните сдружения в редица области в страната. Въпреки това членовете им изразяват своите притеснения относно лова на диви свине сега.

Сезонът сега е такъв, че предразполага разходки сред природата. В горите има много туристи, дървари, гъбари, хора, който събира горски плодове. Това увеличава значително възможността за неприятни инциденти. Други застрашени от ловните хайки са новородените животни, които могат да станат жертви на ловните кучета. По-тревожен обаче е фактът, че в Кюстендил например няма специализирана лаборатория и при вземане на проби от съмнителни животни ще трябва да бъдат транспортирани до Благоевград или София.

 

Сродни публикации