Какви мерки предприе Гърция за защита от АЧС » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Какви мерки предприе Гърция за защита от АЧС

Акценти

  • По граничните пунктове се извършват постоянни проверки

Забранено е внасянето на свинско месо в южната ни съседка.

Високо ниво на бдителност и контрол по границите с България въведе Гърция. Тези мерки целят да защитят южната ни съседка от навлизане и разпространение на Африканска чума по свинете, предаде БНР.

Разпространението на заболяването в България и Румъния се следи от Министерството на земеделието, храните и горите и всички служби по контрол на храните.

В Атина беше проведена спешна среща между министъра на земеделието и гръцките фермери. Те бяха информирани за мерките по предпазване от разпространение на болестта. Засилен е контролът в районите, близки до границата с България. Абсолютно забранено е внасянето на свинско месо в южната ни съседка. По граничните пунктове се извършват постоянни проверки.

От аграрното министерство в Атина потвърдиха, че българските власти съвместно с екипа за спешни действие на Европейската комисия прилагат всички мерки за локализиране на огнищата от чумата.

Днес премиерът Кириакос Мицотакис посети министерството на аграрното развитие, за да се запознае със стратегията по предпазване от АЧС.

 

Сродни публикации