Какви козунаци ядем » Съвети в земеделието

декември 02, 2021

Какви козунаци ядем

Акценти

  • Пекари споделят, че ниската цена често е за сметка на качествените продукти или времето на втасване

Оцветителите и подсладителите в козунаците не били вредни, смятат експерти на БАБХ.

Въпреки множеството проверки потребителите сами търсят истината за състава на козунаците, предлагани в търговската мрежа. Оказва се, че в храните, които купуваме има твърде много Е-та и алергени. Това стана ясно от проверка на „Активни потребители“, за която информира Нова телевизия.

Данните от проучването сочат, че в един козунак средно се влагат по 6 Е-та. Проверени са 16 козунака, в 11 от тях е липсвала по една основна съставка от традиционната рецепта.

Друг проблем, които е установен е заместването на яйцата с яйчен меланж. Вместо мляко често се добавя суроватка или палмово масло. Тези варианти са значително по-евтини и позволяват формирането на по-ниска крайна цена на продукцията.

Оказва се, че и оцветяването на козунаците не се дължи на качествените жълтъци вложени в тях, напротив. Оцветителите вършат тази работа далеч по-добре и при по-ниски производствени разходи. И понеже Е-тата не са достатъчни, с козунаците приемаме обилни количества палмово масло вместо истинско краве. Така купените лакомства могат да издържат много дълго време без да променят вкуса си.

Пекари споделят, че ниската цена често е за сметка на качествените продукти или времето на втасване. Ако един козунак от 500 гр. се приготвя с 2 яйца, 150 гр. захар, 100 мл мляко и трудът на един човек за 6 часа, то цената от 1,50 – 2 лв. с нормални продукти няма как да се постигне. С различни вещества може да се облекчи и процеса на втасване.

Реално излиза, че плащаме много повече от тези 2-3 лв. купувайки си козунак със заместители, осветители и палмово масло.

Експертите от БАБХ са открили разминаванията в състава на произвежданите козунаци. Въпреки това те успокояват, че голяма част от Е-тата, които се използват били с естествен произход. Не са открити непозволени такива. Интересното е, че и добавката на оцветители и подсладители не е нарушение. Според специалистите всеки потребител трябва да чете етикетите на стоките, които купува. Добре би било и да знае кои съставки какви са. Според тях покупката на пресни, непакетирани козунаци от пекарна крие по-малки рискове.

 

Сродни публикации