Какви заплати получават работещите в селското стопанство у нас » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Какви заплати получават работещите в селското стопанство у нас

Акценти

  • Заплащането в сектор „Земеделие” се оказва недостатъчен стимул за започване на работа в бранша и изобщо за задържане на младите хора в Добричка област

1363 лв. е средната месечна заплата в селското стопанство в Добричка област.

Това сочат данните на Статистическото бюро в Добрич за третото тримесечие на 2019 г.

В сравнение с данните за първото полугодие на годината, статистиците отчитат ръст от 108 лв.

Това възнаграждение отрежда на сектор „Земеделие” второ място в класацията. Най-високи са заплатите на работещите в сферата на електрическа и топлинна енергия и газообразните горива.

Най-зле платени в Добруджа са професиите, свързани с финансови и застрахователни дейности.

Селското стопанство е секторът, който осигурява сериозна заетост на жителите на Добричка област. Обработваемите земи на общо 216 землища възлизат на 3 млн.438 хил.дка. Това са повече от 7 % от земеделските площи у нас.

Точно в тях обаче са концентрирани основните производства на зърно – пшеница, царевица, слънчоглед, рапица и ечемик. Въпреки това секторът изпитва сериозни затруднения.

Липсата на работна ръка в селското стопанство се очертава като един от сериозните проблеми в бранша, смятат работодателите, макар че възнагражденията са едни от най-добрите за Добричка област.

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна заплата за региона e 974 лв. според данните на отдел „Статистически изследвания”. Тези цифри са нараснали с 16.5% в сравнение със същия период на 2018 г. За месец юли средната заплата е 966 лв., за август – 949 лв., а за септември – 1 011 лева.

Заплащането в сектор „Земеделие” се оказва недостатъчен стимул за започване на работа в бранша и изобщо за задържане на младите хора в Добричка област.

Близо 8 % по-малко са наетите с трудови договори в сравнение с юни 2019 г., показват още статистическите данни. Тенденциите са твърде динамични са толкова кратък период от време. Наемането на работници в сектора не е само сезонно, а по-дългосрочно.

Ако се налага кампанийна работна ръка, то тогава се използва възможността за еднодневните трудови договори.

По данни на Националния статистически институт област Добрич е на 15-о място в страната по показател „средна работна заплата”.

Най-високи възнаграждения получават наетите в София – 1 704 лв., Стара Загора – 1 165 лв. и Варна – 1 162 лв.

 

За автора

Сродни публикации