Акценти
- С 11,5% се е понижила цената на ябълките
Най-сериозно поскъпване е отчетено при доматите
По данни на НСИ месечната инфлация отчетена за септември 2018 г. се равнява на 0,3 %. Годишната стойност показва 3,6 %. Това дава отражение и върху изменението на цените на различни видове стоки.
През миналия месец е отчетено поскъпване при следните хранителни стоки и напитки:
- Ориз – с 0,2 %;
- Брашно – 3,7 %;
- Хляб – с 4,6 %;
- Месо от едър рогат добитък – с 0,6 %;
- Месо от домашни птици – с 0,1 %;
- Мляно месо (кайма) – с 0,4 %;
- Нискомаслено прясно мляко – с 0,2 %;
- Кисело мляко – с 0,6 %;
- Кашкавал – с 0,9 %;
- Извара – с1,3 %;
- Яйца – с 0,5 %;
- Олио – с 0,3 %;
- Захар – с 0,6 %;
- Оцет – с 0,6 %;
- Кафе – с 0,9 %;
- Газирани напитки – с 1,3 %;
- Ракии – с 0,8 %;
Процентното увеличение в цените на зеленчуците е, както следва:
- Домати – с 31,0 %;
- Краставици – с 2,8 %;
- Пипер – със 7,5 %;
- Зелен фасул, тиквички и патладжан – средно с 6,6 %;
Въпреки увеличението в цената на много от основните хранителни продукти, понижение има при други от тях и те са:
- Малотрайни колбаси – с 0,2%;
- Прясна и охладена риба – с 0,3%;
- Пълномаслено прясно мляко – с 0,8%;
- Сирене – с 0,2%;
- Млечни масла – с 0,3%;
- Маргарин – с 2,3%;
- Зрял боб – с 0,4%;
- Леща – с 2,5%;
- Маслини – с 1,1%;
- Минерална вода – с 0,4%;
- Плодови сокове – с 0,8%;
- Вина – с 0,2%.
Плодовете и зеленчуците, при които е отчетено поевтиняване са описани по-долу. Посочени са и процентните стойности, с които са се понижили цените им:
- Ябълки – с 11,5%;
- Грозде – със 7,9%;
- Цитрусови и южни плодове – с 1,9%;
- Зеле – с 11,1%;
- Моркови и червено цвекло– с 8,3%;