Какви бяха цените на храните през септември » Съвети в земеделието

Какви бяха цените на храните през септември

Акценти

  • С 11,5% се е понижила цената на ябълките

Най-сериозно поскъпване е отчетено при доматите

По данни на НСИ месечната инфлация отчетена за септември 2018 г. се равнява на 0,3 %. Годишната стойност показва 3,6 %. Това дава отражение и върху изменението на цените на различни видове стоки.

През миналия месец е отчетено поскъпване при следните хранителни стоки и напитки:

  • Ориз – с 0,2 %;
  • Брашно – 3,7 %;
  • Хляб – с 4,6 %;
  • Месо от едър рогат добитък – с 0,6 %;
  • Месо от домашни птици – с 0,1 %;
  • Мляно месо (кайма) – с 0,4 %;
  • Нискомаслено прясно мляко – с 0,2 %;
  • Кисело мляко – с 0,6 %;
  • Кашкавал – с 0,9 %;
  • Извара – с1,3 %;
  • Яйца – с 0,5 %;
  • Олио – с 0,3 %;
  • Захар – с 0,6 %;
  • Оцет – с 0,6 %;
  • Кафе – с 0,9 %;
  • Газирани напитки – с 1,3 %;
  • Ракии – с 0,8 %;

Процентното увеличение в цените на зеленчуците е, както следва:

  • Домати – с 31,0 %;
  • Краставици – с 2,8 %;
  • Пипер – със 7,5 %;
  • Зелен фасул, тиквички и патладжан – средно с 6,6 %;

Въпреки увеличението в цената на много от основните хранителни продукти, понижение има при други от тях и те са:

  • Малотрайни колбаси – с 0,2%;
  • Прясна и охладена риба – с 0,3%;
  • Пълномаслено прясно мляко – с 0,8%;
  • Сирене – с 0,2%;
  • Млечни масла – с 0,3%;
  • Маргарин – с 2,3%;
  • Зрял боб – с 0,4%;
  • Леща – с 2,5%;
  • Маслини – с 1,1%;
  • Минерална вода – с 0,4%;
  • Плодови сокове – с 0,8%;
  • Вина – с 0,2%.

Плодовете и зеленчуците, при които е отчетено поевтиняване са описани по-долу. Посочени са и процентните стойности, с които са се понижили цените им:

  • Ябълки – с 11,5%;
  • Грозде – със 7,9%;
  • Цитрусови и южни плодове – с 1,9%;
  • Зеле – с 11,1%;
  • Моркови и червено цвекло– с 8,3%;
 

Свързани новини