Каква ще е обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци през 2019-2020 г. » Съвети в земеделието

Каква ще е обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци през 2019-2020 г.

Акценти

  • При биологичното производство добивите за плодове и зеленчуци са намалени с 50 %

До ЕК вече са изпратени за нотифициране промените за обвързаното подпомагане на плодове и зеленчуци през 2019-2020 г.

Според направеното предложение субсидиите за зеленчуци ще се изплащат по четири схеми. Първата засяга картофи, кромид лук (зрял) и чесън (зрял) и по нея са предвидени 17 063 745 лв. годишно.

По втората схема 6 426 070 лева ще се разпределят за главесто зеле, моркови, дини и пъпеши.

В третата схема влизат доматите, краставиците, корнишоните и патладжаните, а предвидените финансови средства са в размер на 6 715 994 лв. годишно.

По четвъртата схема плащанията ще са само за пипер и са в общ размер за година равен на 4 619 358 лв.

Съгласно направените промени финансовата подкрепа за оранжерийното производство на домати, пипер и краставици се променя от 7 878 000 лв. на 6 657 572 лв., а минималните и средните добиви се занижават както следва:

  • Домати – минимален добив – 7 200 кг/дка. Среден добив – 17 000 кг/дка.;
  • Краставици – минимален добив – 8 100 кг/дка. Среден добив – 25 000 кг/дка.;
  • Пипер – минимален добив – 4 500 кг/дка. Среден добив – 8 500 кг/дка.;

Схемите за обвързано подпомагане на плодове също търпят промени. Те засягат минималните добиви, които при ябълките, крушите, вишните и сливите са намалени и са както следва:

  • Ябълки – минимален добив – 1 191, 4 кг/дка;
  • Круши – минимален добив – 592,2 кг/дка;
  • Вишни – минимален добив – 371,8 кг/дка;
  • Сливи – минимален добив – 624,6 кг/дка.

По първата схема за отглеждане на трайни насаждения предвидените финансови средства за обвързано подпомагане са в размер на 31 996 554 лв.

По втората схема, която засяга сливите и десертното грозде са предвидени 7 167 291 лв.

За така направените промени от МЗХГ обясняват, че са преразгледали съществуващите схеми за обвързано подпомагане за зеленчуци и са формирали допълнителни схеми за подпомагане, основани на разходите за производство на единица култура.

При биологичното производство добивите за плодове и зеленчуци са намалени с 50 %.

 

Свързани новини