Каква е разликата между дивите и култивираните охлюви » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Каква е разликата между дивите и култивираните охлюви

Акценти

  • Прекомерното търкане и опитите за почистване на неумъртвен охлюв могат да доведат до отделянето на слуз

Тънкости при приготвянето им могат да направят месото по-крехко.

У нас отглеждането на охлюви не е бизнес, който се отличава с голяма конкуренция. Малко са хората, които се занимават с такава дейност, съобщи ИА „Фокус“.

Според Пенчо Петков, който е собственик на развъдник за охлюви в село Българево няма как да има конкуренция между производителите и хората, които предлагат диви охлюви. Разликата в двата продукта е много голяма.

Той разказва, че охлювите се хранят с всичко, те са активни предимно вечер. Различията между дивите и култивираните са много. Лесно може да се познае по месото, защото на дивите то е по-жилаво, а съответно и цената му  е по-ниска. Освен това те имат нужда от повече време, за да достигнат годния за консумация размер.

Това всъщност са част от причините производителите на култивирани и продавачите на диви охлюви да оперират в различни сегменти на пазара. Те не се конкурират с равностойни продукти.

Дивите охлюви влизат предимно в производството на консерви, предлагат се в големите хипермаркети. Цената им обаче е ниска.

Особеното при култивираните охлюви е, че те се предлагат предимно в по-висок клас магазини, силно търсени са и от ресторантите, които ги включват в менюто си като деликатес.

Оказва се, че много от потребителите, които не са любители на охлювите са имали досег с ястия от диви охлюви. Именно тази жилавост на месото и по-ниското му качество може да бъде причина потребибителите да не харесат вкуса им. Така те формират мнението си за охлювите, като цяло.

Как да приготвим вкусни охлюви у дома?

Пенчо Петков споделя, че има някои трикове за приготвянето на охлюви в домашни условия. Необходимо те да е поставят в гаца, а след това без да се мият и почистват, да се потопят шоково в кипяща вода. Там е добре да престоят около 3-4 минути, максимум 5. Целта е да бъдат умъртвени. След това е необходимо да се почисти, измие и свари месото. Това е начинът, по който охлювите не отделят слуз. При миенето се използва сол, търка се постоянно и се изплаква обилно.

Петков разказва, че прекомерното търкане и опитите за почистване на неумъртвен охлюв могат да доведат до отделянето на слуз, свиване на месото дори и след неговото сваряване. Тогава то остава много жилаво и не особено вкусно.

 

За автора

Сродни публикации