Каква е „Мръсната тайна на българското земеделие“ » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Каква е „Мръсната тайна на българското земеделие“

Акценти

  • Разходите за изпълнение на проекта се разделят, като 85% от тях се поемат от Швейцария, а останалите 15% са за сметка на България

Цели 20 милиона франка получава България за обезвреждането на негодни за употреба пестициди, съхранявани в различни складове у нас.

По линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество страната ни участва в 130 проекта, за които получава финансова помощ от Швейцария.

Малко преди изплащането на още 1 милиард франка за проекти в Източна Европа, проверка показва как реално се развиват дейностите у нас и по-конкретно какво се случва с ликвидирането на трупаните от десетилетия пестициди.

Швейцарската телевизия SRF представи проблема с българските пестициди в предаването си „10 преди 10“. Той беше наречен „мръсната тайна на българското селско стопанство“. От разкритията стана ясно, че в 215 склада у нас се съхраняват повече от 4 000 тона стари пестициди. Това са все силно отровни вещества, а някои от тях дори са забранени за употреба. Работниците, които са ангажирани с подготовката им за транспортиране към Швейцария са облечени в специални защитни дрехи. Те пълнят пестицидите във варели и ги подготвят за преместване.

„Това е стар проблем на страната ни”, коментира пред швейцарската телевизия SRF ръководителят на проекта от българска страна Георги Марков в репортаж, озаглавен: „Мръсната тайна на българското земеделие”.

Повечето от пестицидите са произведени преди 1990 г. и вече са с изтекъл срок на годност.

Ролан Питон, които е ръководител на проекта от швейцарска страна обяснява защо Швейцария дава пари тъкмо за това.

„Много от хранилищата са в лошо състояние, съществува риск след време отровите да проникнат в почвата или във водата, а това е опасно за хората и за околната среда. Затова решихме заедно с България да потърсим решение за този проблем и да унищожим пестицидите в съответствие с най-високите международни стандарти”.

Разходите за изпълнение на проекта се разделят, като 85% от тях се поемат от Швейцария, а останалите 15% са за сметка на България. Чак във финалната фаза на проекта швейцарските франкове се изплащат на страната ни. След това подготвените пестициди се транспортират в Швейцария. Там в специална инсталация те се изгарят в съответствие с правилата.

С цел да няма никакви злоупотреби, швейцарците са наели външна холандска фирма. Тя има задачата да контролира всяка стъпка от работата в България, за да не се допуснат измами и корупция.

В България се шири корупция, но не тя е най-големият проблем, смята Ролан Питон.

„В България се сблъскваме с различни предизвикателства – провеждането на конкурси и възлагането на обществени поръчки трае твърде дълго. Фирмите, които не получат даден договор, по правило обжалват и така забавят нещата. Персоналните промени на всички нива са постоянни, а напоследък става все по-трудно да намерим квалифицирани служители – много от добрите емигрират”, обяснява Питон.

 

Сродни публикации