Каква е връзката между консумацията на сирене и нивата на кръвната захар » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Каква е връзката между консумацията на сирене и нивата на кръвната захар

Акценти

  • Фосфолипидите придружават мазнините в храната и служат като източник на фосфорна киселина

Учени търсят различни начини за намаляване на инсулиновата резистентност.

Интересно откритие са направили учени от университета в Албърта. Те са изследвали влиянието на сиренето върху нивото на кръвната захар. Така са стигнали до идеята, че в зависимост от съдържанието на мазнини в сиренето може да се постигне контрол върху кръвната захар и тя да се поддържа в нормални граници. По този начин може да се намали и инсулиновата резистентност.

Експериментите, които учените са провели са били само с гризачи. Те са ги разделили на три групи. В продължение на осем седмици са ги хранили със свинска мас, нискомаслено сирене и такова с нормална масленост.

След края на експеримента станало ясно, че животните, които са похапвали сирена, имат повишена чувствителност към инсулин. Това позволява по-ефективно регулиране на нивата на кръвната захар.

Въз основа на резултатите учените са стигнали до извода, че ефектът на сиренето не е свързан с неговото съдържание на мазнини. Най-вероятно тайната се крие в протеина и калция.

Освен това промени в нивата на фосфолипиди са открити при гризачите, които са консумирали сирене. Това е основният липиден компонент на клетъчната мембрана. Фосфолипидите придружават мазнините в храната и служат като източник на фосфорна киселина, необходима за човешкия живот. Те също участват в транспорта на мазнини, мастни киселини и холестерол.

Според учените ниското ниво на циркулиращи фосфолипиди е свързано с диабета и повишената инсулинова резистентност. При гризачите, консумирали мазнини е имало намалено ниво на фосфолипиди в сравнение с тези, хапвали сирене.

 

Сродни публикации