Каква е връзката в разследването на Генка Шикерова с Бойко Борисов (СНИМКА) » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Каква е връзката в разследването на Генка Шикерова с Бойко Борисов (СНИМКА)

След разкритията на Генка Шикерова във видео материала „Война на трупове“, свързан с работата на Българската агенция по безопасност на храните, „Свободна Европа“ публикува статия за взаимоотношенията между премиера Бойко Борисов и семейство Лазарови, което притежава фирма „Син кръст 2016“.

Тази година, на 13 юни, в профила на Габриела Лазарова във Фейсбук е публикувана снимка, на която тя и сестра й – Гергана позират с Борисов.

„Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе. Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!“. Това гласи текста (публикуван без редакторска намеса) под снимката.

Двете момичета се намират в дома на министър-председателя Бойко Борисова. Той ги е прегърнал и позира за кадъра пред камината си (позната от снимки, които Борисов е публикувал от дома си).

От Свободна Европа са отправили официални въпроси чрез правителствената информационна служба до Бойко Борисов дали познава бащата на двете момичета и семейството му. Отговорът от премира е бил отрицателен. Интересното е, че малко след това снимката в личния профил на Габриела Лазарова е била изтрита.

Габриела и Гергана Лазарови са дъщери на Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. Именно те са собственици на фирмата “Син кръст 2016”. Тя притежава мобилни инсинератори. Съгласно договор с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) би трябвало точно те да работят за обезвреждане на животински отпадъци. Повече подробности по темата може да прочетете и видите във

„Война на трупове“.

Каква е връзката между премиера Борисов и семейство Лазарови?

Публикацията на снимката провокира Свободна Европа да попитат Борисов какви са взаоимоотношенията му със собственика на фирма „Син кръст 2016“ и семейството му.

От правителствената информационна служба са отговорили, че премиерът Борисов, в качеството му на кмет на София, „се е запознал с Борислав Лазаров във връзка с предизвиканата криза с боклука в столицата, която се случи през 2009 година“.

Тогава Борисов прекрати договорите с фирмите „Чистота-София“ и ДИТЦ, собственост на „Новера“. Именно те чистеха по-голямата част от софийските райони.

„Извън проблема с боклука, който отдавна е решен, премиерът Борисов няма и не е имал никакви други отношения с Лазаров и семейството му“. Това гласи писменият отговор на пресцентъра на Министерския съвет.

Свободна Европа са изпратили до Министерския съвет скрийншот от публикацията на Габриела Лазарова. Относно нея Борисов е пояснил, че снимката е направена в резиденция „Бояна“. Там „момичетата са отишли да изкажат благодарност“ за негова намеса. Оказва се, че дъщерите на Лазаров „са били с опасност за живота след много тежка катастрофа през 2017 година“.​

„Премиерът Борисов е оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите“, обясниха още от пресцентъра на Министерския съвет.

Какво е наложило Борисов да се намесва?

Двете момичета са катастрофили в средата на април 2017 г. Справките в информационния бюлетин на МВР по това време не показват случаи на особено тежки катастрофи в столицата, където се е случило произшествието. Няма медийни публикации и за забавяне на полиция, пожарна и линейки при пътни инциденти, което да налага личната намеса на министър-председателя.

От Свободна Европа са попитали дали Борисов не е разбрал за катастрофата от семейство Лазарови. В отговора си министър-председателят казва, че „получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент“.

„Включително за въпросната катастрофа премиерът разбира по обичайния начин – докладвано му е от дежурен служител по МВР“. Това са обяснили от правителствената информационна служба.

„За всеки докладван случай министър-председателят разпорежда незабавна реакция и предприемането на всички необходими мерки, като за конкретния инцидент не е имало забавяне“, твърдят още от правителствения пресцентър.

„Премиерът Борисов държи винаги да има своевременна реакция при тежките инциденти, независимо от самоличността на пострадалите. По отношение на конкретната катастрофа министър-председателят не е знаел самоличността им“, гласят още отговорите на правителството.

От правителствената информационна служба са дали по-подробни данни за катастрофата. Тя е станала на 16 април 2017 г. в столичния квартал „Орландовци“. Колата, в която пътуват двете сестри и техни приятели, се блъска в дърво. Шофьорът на автомобила загива. Двете момичета са били контактни. Едното е извадено след разрязване на автомобила от пожарната.​

Няколко неизяснени обстоятелства

В тази история остават няколко неизяснени обстоятелства. Първото е дали за всеки инцидент в държавата, включително пътно-транспортен, се налага министър-председателят лично да разпорежда действията на ангажираните с това институции. И дали всеки, спасен след намесата на премиера, поднася благодарностите си лично в дома на министър-председателя. Неизяснен остава и въпросът как снимката от Фейсбук профила на Габриела Лазарова изчезна след първия въпрос, отправен към Борисов – дали познава собственика на „Син кръст 2016“ и семейството му.

 

Сродни публикации