Каква е агрометеорологичната прогноза за юли » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Каква е агрометеорологичната прогноза за юли

Акценти

  • Прогнозираните наднормени топлинни условия ще ускорят развитието на царевицата и слънчогледа

В началото на юли агрометеорологичните условия ще се определят от горещо време, с високи максимални температури, на места до 36-38 градуса.

Те ще влияят негативно върху цъфтежа и оплождането при ранните хибриди царевица. При зеленчуковите култури (домати, пипер, краставици, тиквички и др.) от късното полско производство също ще има негативно влияние.

Промяна в агрометеорологичните условия се очаква през втората половина от първото десетдневие. През този период се прогнозират валежи, нормализиране на температурите иподобрение на условията за развитие на земеделските култури.

Вегетацията на пролетните култури в по-голямата част от страната ще се осъществява при наличие на добри почвени влагозапаси в 50 и 100 сm слой (над 75% от ППВ).Те са следствие от падналите наднормените юнски валежи, надвишили на много места в страната 100 l/m².

През първото десетдневие при царевицата, в зависимост от ранозрелостта ѝ, ще протичат различни фази:

  • листообразуване при късните хибриди;
  • изметляване;
  • цъфтеж на метлицата;
  • изсвиляване при средноранните.

При слънчогледа ще се наблюдава масово фаза цъфтеж, при памука – бутонизация, при фасула и соята – образуване на бобове.

През повечето дни от втората половина на юли агрометеорологичните условия ще се определят от топло, а на много места в полските райони – и от горещо време.

Прогнозираните наднормени топлинни условия ще ускорят развитието на царевицата и слънчогледа. В края на месеца част от ранните хибриди царевица ще встъпят във фаза млечна зрелост. При слънчогледа ще протича наливане на семената. Узряване ще се наблюдава при посевите в края на месеца в Дунавската равнина и в южните райони.

През втората половина на юли валежи със стопанско значение са малко вероятни. Ще се налага прилагане на подходящ поливен режим при късните пролетни култури. През този период отново се прогнозират екстремно високи максимални температури (от порядъка на 36 -41ºС) и висок риск за възникване на пожари при прибиране на зърнената реколта.

Метеорологичните условия през третото десетдневие ще ограничават развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките, зеленчуковите култури и лозата.

През месеца растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредителите трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня.

Източник: САПИ

 

За автора

Сродни публикации