Казахстан познава добре българските продукти » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Казахстан познава добре българските продукти

Казахстан познава много добре българските продукти, заради отличните им качества. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на официална среща с казахстанския заместник-министъра на труда Кайрат Абсатаров.

„ България има установени връзки с Казахстан, но е необходимо нашето сътрудничество да се разшири и доразвие”, каза министър Греков. Той предложи на делегацията от азиатската държава и конкретни области за сътрудничество. България може да бъде много полезна с изключително богата си селекция на пшеница и като цяло с широката генетична база от семена, които са доказали качествата си в цяла Европа. Други приоритетни области, в които двете държави могат да си партнират са машиностроенето в хранително-вкусовата промишленост и зеленчукопроизводството.

Между България и Казахстан вече отлично функционира сътрудничество в сферата на образованието, като много казахстанци са получили магистърските си степени в нашата страна. Г-н Абсатаров подкрепи представените от министър Греков приоритети и допълни, че освен всичко друго те ще помогнат на страната му да диверсифицира  износа си.  

„България има сериозно намерение по отношение на развитието на двустранните отношение и доказателство за това е поканата за посещение, която съм отправил към министъра на земеделието на Казахстан и към неговия заместник-министър. Ние сме готови да започнем работа по конкретни меморандуми, които да бъдат подписани,” допълни българският министър на земеделието. Той определи като приоритет изработването на меморандум по отношение на безопасността на храните, тъй като чрез него ще се осигури по-широк и регламентиран достъп на български стоки до азиатските пазари и достъп на казахстански стоки до европейските потребители.

 

За автора

Сродни публикации