Казахстан възнамерява да забрани износа на добитък, за да помогне на преработвателите » Съвети в земеделието

ноември 30, 2022

Казахстан възнамерява да забрани износа на добитък, за да помогне на преработвателите

Акценти

  • Очаква се забраната да помогне на преработвателния сектор и да добави стойност към продуктите, изнасяни от страната

Правителството на Казахстан трябва да вземе решение за 6-месечна забрана за износ на живи животни до края на годината. За това съобщава Ройтерс, като цитира министъра на земеделието Омаров. „Обсъждаме забрана за износ на добитък, защото трябва да обработваме месо в страната и да продаваме преработени продукти“, каза той.

Последните данни показват, че износът на казанско говеждо месо и живи животни е на път да се удвои тази година. Това се дължи на тежката ситуация на китайския пазар и увеличеното търсене от Узбекистан. На вътрешния пазар цените на говеждото месо се повишиха с 15% на годишна база през септември, тъй като производителите се възползваха от други възможности за износ. Превозите до Китай обаче са с малък обем, тъй като само шепа местни доставчици имат необходимите сертификати.

През първите 9 месеца на 2019 г. Китай представляваше 25% в световната търговия с месо – ниво, считано за „безпрецедентно“ от всички основни участници в бранша.

Покупателната способност на Китай и последствията от Африканската чума по свинете ще продължат да бъдат ключова тема. Тя ще обхване всички световни пазари за месо през 2020 г. Някои от доставчиците започват да се притесняват от представянето си на един-единствен пазар.

В крайна сметка Австралия не може сама да изхрани нарастващия апетит на Китай, камо ли да запълни празнината, останала след африканската чума по свинете. Намирането на най-подходящия клиент за всеки продукт от червено месо в разнообразен масив от пазари ще продължи да движи стойността на австралийския износ – не просто да преследва един-единствен пазар.

 

За автора

Сродни публикации