Йордан Матеев, директор на СМТ: Имаме подозрение, че местните производители са от сивия сектор » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Йордан Матеев, директор на СМТ: Имаме подозрение, че местните производители са от сивия сектор

Акценти

  • Категорично сме против подобна регулация, каза изпълнителния директор на Сдружението за модерна търговия

70% от стоката, предлагана в големите търговски вериги, е българска.

Ако трябва да се вкара още 50 на сто родна продукция, това ще доведе до изхвърляне от пазара на едни производители за сметка на други.

Това каза по БТВ Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Представители на търговски вериги ще инициират среща с Бойко Борисов, за да изложат предложенията си за подпомагане на българските производители

„Откъде продукция за милиарди изведнъж се появи в извънредната ситуация? Ние все още нямаме този отговор. Имаме подозрения, че става дума за производители от сивия сектор. Ние, разбира се, сме готови да помогнем и на тези производители да излязат в бялата икономика, но това не става с регулации“, коментира още Матеев.

Ако се приеме мярката на МЗХГ, това би означавало компромис с качеството на предлаганата продукция, смята той.

Според него въвеждането на 50% регионална продукция означава не само да се премахнат част от сегашните производители, но и да се изхвърли чуждестранните доставчици.

„Ние категорично сме против подобна регулация. Тя е против интереса на потребителите, на коректните производители. Тя нарушава законите на ЕС. Ще ни се върне обратно като бумеранг. Останалите страни в ЕС няма да оставят това така и ще има реципрочни мерки“, предупреди Матеев.

Той обяви, че в момента България е в търговска война със Северна Македония, след спиране на тяхна стока на границата от Българската агенция по безопасност на храните.

Кадър: БТВ

 

За автора

Сродни публикации