И зърнопроизводители искат удължена кампания за директни плащания » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

И зърнопроизводители искат удължена кампания за директни плащания

Зърнопроизводителите поискаха срокът на кампанията за директни плащания да бъде удължен до 29 май. Подаването на заявления за директни плащания неколкократно е прекъсвано поради технически неизправности и несъвършенства на софтуера, изтъкват от Националната асоциация на зърнопроизводителите в писмо до МЗХ.
В становището на организацията се казва, че част от общинските земеделски служби нямат капацитет за качествено и бързо обслужване на фермерите. Вследствие процесът по заявяването за подпомагане на места върви със значително забавяне спрямо миналогодишната кампания.
Новите правила и усложнените изисквания на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г. в частта на директните плащания създават сериозни предизвикателства пред земеделските производители и общинските служители, особено що се отнася до покриване на зелените изисквания, очертаване на екологични площи, както и до заявяването на някои от новите схеми на директните плащания, изтъква НАЗ.
Според зърнопроизводителите новото изискване на националното законодателство за правно основание за ползване на нивите като задължително условие за подпомагане е довело до проблемни и спорни казуси
Двуседмичното удължаване на срока за подаване на заявленията за подпомагане (до 29 май 2015 г.) ще даде възможност да се навакса изоставането, се казва в становището.
През април същото поиска и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), но те искаха кампанията да приключи на 15 юни, вместо на 15 май. 

 

За автора

Сродни публикации