И в Плевенско обявиха бедствено положение заради АЧС » Съвети в земеделието

април 22, 2024

И в Плевенско обявиха бедствено положение заради АЧС

Акценти

  • Полицията ще охранява всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на АЧС

То ще продължи до края на този месец.

Бедствено положение заради Африканската чума по свинете обяви областният управител на Плевен Мирослав Петров. То влиза в сила от днес, 24 юли 2019 г., и ще продължи до 31 юли 2019 г. При необходимост срокът му ще бъде удължен, съобщи БНР. Огнища на заразата бяха потвърдени в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.

Органите на Областната дирекция за безопасност на храните трябва да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони.

Полицията ще охранява всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на АЧС. Кметовете на населените места в Плевенско ще трябва да оказват пълно съдействие.

Предвидено е, при необходимост, в хода на провежданите действия да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на общините на област Плевен. Разпоредено е да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях. За целта ще бъдат проведени нужните инструктажи.

 

Сродни публикации