И в Бургаско стопаните са притеснени за жътвата и добивите тази година » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

И в Бургаско стопаните са притеснени за жътвата и добивите тази година

Акценти

  • Според прогнози на зърнопроизводители загубите ще са минимум 20-30%
  • Към момента слънчогледа показва по-добро развитие и устойчивост на променливите климатични условия

Тежка се очертава годината за производителите на пшеница в Бургаско. Бурите, градушките и обилните дъждове са нанесли значителни щети по посевите. Все още не могат да се изчислят с точност загубите, но според прогнози на зърнопроизводители става въпрос минимум за 20-30%. Във всички области на Бургас има загуби.

По наблюдение на производителите граха и рапицата са в много лошо състояние. При напревени огледи на насажденията е установено, че посевите са полегнали на земята. На места става въпрос за полягане на 100% от културите. Това е в резултат от непостоянното време и силната влага.

Към момента слънчогледа показва по-добро развитие и устойчивост на променливите климатични условия. Той понася по-добре тези неблагоприятни условия. Притеснени от досегашните валежи стопани изразяват мнение, че ако дъждовете продължат и през септември от слънчогледасъщо няма да има какво да се прибере.

Към момента дъждовете са причина за възпрепятстване на жътвата и компрометирането на места на пшеницата. Машините не могат да влязат на полето заради влагата в почвата, постоянно затъват и това пречи на процеса на работа. Поради честите и обилни валежи и липсата на слънце към момента земята не успява за изсъхне.

 

Сродни публикации