И Варненци купуват по-скъп хляб » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

И Варненци купуват по-скъп хляб

Акценти

  • Друга тенденция, която наблюдават от бранша е увеличението на разходите за работна ръка

Увеличението на цената е от началото на месеца

С добри резултати от летния сезон много да се похвалят хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Напливът на туристи и търсенето на специалисти в производството са повишили продажбите и качеството на предлаганите продукти. Все повече хотелиери се обръщат към професионалисти за приготвянето на сладки изкушения и десерти.

Повишението на цените обаче засегна и населените места в областта. Хлябът поскъпна с около 0,10 лв. от началото на месеца досега. Експерти споделят, че това се дължи на ръста в цените на пшеницата и всички видове брашна. Съществуващата практика за 30 дневно предизвестие за увеличение на цените също е причина за корекцията. Точно, защото този период е изтекъл, сега заводският хляб на места се предлага за 1,05 лв. до 1,10 лв. Останалите видове са с различни грамажи и цени и там скокът е между 7-8 % или 0,10 лв.

Друга тенденция, която наблюдават от бранша е увеличението на разходите за работна ръка. Ежегодният ръст на заплатите на заетите в хлебопроизводството е от 15-20 %. Много от собствениците на фирмите инвестират в обучението на служителите си и полагат нужните усилия, за да ги запазят, като част от колектива на фирмите си.

 

Сродни публикации