И Бойко Борисов се намеси в борбата с чумата » Съвети в земеделието

май 20, 2024

И Бойко Борисов се намеси в борбата с чумата

Акценти

  • Засилват се проверките за внос и/или износ на храни и хранителни продукти през ГКПП-тата

По-рано днес по нареждане на премиера беше създаден оперативен щаб за борба с чумата по дребни преживни животни у нас. В неговият състав са включени министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, както и ръководствата на БАБХ и МВР. На свиканото му първо заседание са били одобрени и въведени три спешни мерки за борба с болестта.

Според нововъведените забрани се ограничават големите струпвания на хора в 10-километровата наблюдавана зона около регистрираните огнища в Странджа.

Засилват се проверките за внос и/или износ на храни и хранителни продукти през ГКПП-тата. В тази мярка влизат и засилените, задължителни проверки на автомобилите преминаващи в или извън територията на страната.

Според третата предприета мярка министерството на регионалното развитие и пътната агенция трябва ежедневно да извършва почистване на местата в 10-километровата наблюдавана зона преди граничния контрол.

Утре, на 17 юли предстои да бъдат проведени редица срещи с цел изясняване неяснотите около заразата по животните и предоставяне на точна и пълна информация относно ситуацията към момента.

 

Сродни публикации