И „Благоевград – БТ“ затвори врати » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

И „Благоевград – БТ“ затвори врати

Акценти

  • До края на 2014 г.  новият собственик е бил длъжен да поддържа средногодишен брой работници

До 2021 „Булгартабак Холдинг“ АД  трябва да запази производствената си дейност в България

Производството на цигари в Благоевград ще бъде преустановено. Позовавайки се на свои източници, това съобщи преди дни БНР. „Булгартабак Холдинг“ АД затваря предприятието си в града.

Очаква се хиляди служители да останат без работа. В срок от два дни те ще трябва да подадат заявленията си за доброволно напускане. От общо 2 000, работещият персонал е сведен до 200 човека.

Уведомление за закриването на фабриката е предоставено както на работещите там, така и на синдикалните централи.

Изпълнени са и последните поръчки към клиентите. За целта през последните три месеца работата е била денонощна и на пълен капацитет.

В приватизационния договор на „Булгартабак“ фигурира ангажимента, в България да се запази предмета на производство до 14 октомври 2021 г. Заедно с това не трябва да бъде преустановявана дейността на всички дружества едновременно за повече от общо 12 месеца.

От ведомството на bTV  съобщиха, че все още Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не е информирана за окончателното затваряне на „Благоевград – БТ” АД.

Така дружеството в Благоевград затваря също като това в София. Там преди три години работниците от клона организираха протести срещу съкращенията. Тогава машините от София бяха пренесени в Благоевград. По информация на АПСК през 2016 г.  „София – БТ” е възстановила производствената си дейност, но вече в Благоевград.

До края на 2014 г.  новият собственик е бил длъжен да поддържа средногодишен брой работници. Последващите съкращения не са в нарушение на тези изисквания.

До 30 юни дружеството трябва да подаде своите отчети за дейността, извършена през миналата година.

Към момента съкращения в холдинга са правени на три пъти. Първият е бил след закриването на предприятието в София. Тогава филтровия цех е преместен от Благоевград в Пловдив. Последвали са съкращения през 2017 г. Тогава фабриката в Благоевград са напуснали 300 човека. Същата година срещу дружеството са повдигнати и обвинения за контрабанда, а „Бритиш американ табако“ придоби част от „Булгартабак“.

 

Сродни публикации