Искаме до 80% финансиране за реклама на българските вина зад граница » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Искаме до 80% финансиране за реклама на българските вина зад граница

Акценти

  • Данните сочат, че за 2018 г. износът на българско вино е достигнал почти 64 млн. литра

Страната ни се е утвърдила като една от желаните дестинации за винен туризъм.

Проведе се Националната конференция на българските винопроизводители на тема: „Успехът на българското вино на световните пазари и у нас – мисия възможна“. Неин гост беше и заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. По време на откриването тя обясни, че до Европейската комисия е изпратена нотификация относно размера на безвъзмездната помощ за представяне на българските вина зад граница. Досега тя беше 50%, а отправеното искане е за още 30% държавно подпомагане.

Качественото българско вино е поставило страната ни на челни позиции сред предпочитаните дестинации за винен туризъм. Данните сочат, че за 2018 г. износът на българско вино е достигнал почти 64 млн. литра. Той е насочен основно към Полша, Чехия, Русия, САЩ и Китай.

В българския лозаро-винарски сектор традициите са се запазили и това е голям плюс. Спазва се и европейската политика за  високи стандарти за производство на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени продукти.

Бюджетът на прилаганата вече Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. е в размер на 133 810 000 евро. Стопаните у нас получават финансова подкрепа по следните мерки:

  • „Преструктурирране и конверсия на лозя“;
  • „Промоция в трети страни“;
  • „Застраховане на реколтата“;
  • „Инвестиции в предприятия“.

Годишният бюджет в 26 762 000 евро.

 

Сродни публикации