Ирак иска да купува пшеница, олио и месо от България » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Ирак иска да купува пшеница, олио и месо от България

Ирак има интерес от закупуване на селскостопанска продукция предимно пшеница и месо. Това каза министърът на земеделието на Ирак Н. Пр. Езулдин Абдула Хюсен Алдола след срещата си с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в МЗХ.

Министър Найденов изрази подкрепата си към своя колега и заяви, че нашата страна е готова да помогне на Ирак в областта на прехраната и земеделието. Той направи равносметка на стокообмена между двете държави в последните години. През 2009 г. общият размер на стокообмена със земеделски стоки е бил около 6 млн. долара, а само за първите девет месеца на тази година той е нараснал многократно и се очаква да надмине 200 млн. долара. Реално за няколко години, експортът от България за Ирак е нараснал 30 пъти. Основната цел на срещата е да се възобновят добрите икономически връзки, както е било в миналото.

Ирак има нужда от пшеница, фуражи, живи животни и млечни продукти. В петък ще се проведе форум, на който бизнесът ще запознае иракската делегация с възможностите на аграрния и животновъден сектор у нас. Ако интересите ни съвпадат може да увеличим стокообмена, посочи министърът.

На срещата днес двамата министри са се договорили да приемем иракски студенти и специализанти на обучение, както и да изпратим наши хидроинженери в Ирак. Обсъдено е и сътрудничество в горския сектор.

По време на визитата си иракската делегация ще посети големи предприятия за птиче месо и олио, като целта е те да се уверят във възможностите на нашата индустрия. Министър Найденов съобщи, че се подготвя дългосрочно търговско споразумение за износ на слънчогледово олио за Ирак на стойност 100 млн. евро. В момента се работи по финализирането на договора.

Министър Езулдин Абдула Хюсен Алдола каза, че България е приятелска страна. И целта на тяхното посещение е да се установят директни контакти без посредници. Той посочи, че през годините стокообменът е стигнал до ниско ниво заради посредниците. Основните нужди на Ирак са свързани с недостига на пшеница, птиче месо, олио, горски специалисти, хидроинженери и селскостопанска техника. Иракският министър информира, че се интересуват от нашето животновъдство, механизацията на селското стопанство и напояването ни. Един от основните интереси на Ирак е търговията със селскостопанска продукция и най-вече закупуването на пшеница и месо, посочи още министър Езулдин Абдула Хюсен Алдола.

 

За автора

Сродни публикации