Информация изчезна от имотната декларация на Румен Порожанов » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Информация изчезна от имотната декларация на Румен Порожанов

Документът по закон трябва да се подава с еднакво съдържание на електронен и хартиен носител.

Освен скандалите с къщите за гости, измамите с европейски средства продължава и този с имотите, закупени от висшите лица на по-ниски цени. Стана ясно, че декларацията на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконни придобитото имущество (КПКОНПИ). Тя обаче няма нищо общо с с документа, който той е подал. От вестник „Сега“ са изискали и получили от земеделското министерство копие nа подадената декларация, което е било заверено с печат от КПКОНПИ „Вярно с оригинала“. Така излиза, че информацията в сайта им не е вярна. Именно това поражда въпроси във връзка с ефективността на контрола върху имуществото на висшите лица и истинността на информацията, предоставяна от комисията.

Какви имоти е купила и продала Веска Порожанова?

През 2017 г. „Биволъ“ установи, че съпругата на министър Порожанов е получила имоти от две дружества – „Частни инвестиционни проекти“ и „Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Кооперейшан“. Тогава тя е участвала в тях. От „Армар“ е получила два апартамента на бул. „Черни връх“. Те са с подземен гараж. От „Частни инвестиционни проекти“ тя е взела 13 декара земеделска земя в Банкя. Сделките са били сключвани в изпълнение на дълг. От МЗХГ са обяснили, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата.

Двата апартамента са придобити на цена от 240 000 лв., а единият е бил продаден през 2017 г. за 152 554 лв. С вторият се е случило същото, но през 2018 г., а продажната му цена е била 247 412 лв. По сделката със земеделската земя материалният интерес е в размер на 2 180 лв.

Тази информация за извършените сделки е трябвало да бъде посочена в декларацията на министъра. От МЗХГ не могат да обяснят защо в копието, качено в сайта на КПКОНПИ тази информация липсва. Тя била посочена в декларацията. Интересното е, че копието, което „Сега“ са получили от министерството е с еднакво контролно число като на декларацията в сайта на комисията. Освен това в него Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества.

Според експерти между декларациите, които по закон се подават на хартиен и електронен носител не следва да има разлики. Те трябва да са защитени с контролни число. Към момента няма обяснение как може информацията да изчезне.

Какви имоти е закупило семейство Порожанови през 2004 г.?

Друго разследване на „19 минути“ показа, че семейство Порожанови са закупили апартаменти и през 2004 г. Тогава те са сключили три имотни сделки. Цените на имотите тогава са били доста изгодни заради ниските данъчни оценки на имотите.

Закупените от Порожанови имоти през 2004 г. са – един мезонет, един апартамент, два гаража и прав на строеж за трети апартамент. Мезонетът е с площ от 240 кв. м. и гараж ок 20 кв.м. Той се намира в столичния квартала „Красно село“ и е закупен на цена от 57 688 лв. От тях 54 016 лв са платени за мезонета и 3 652 лв. за гаража. Техен собственик е била Веска Порожанова, а продавачът им е била фирма „Григо Х“. На същата дата, 7 октомври, синът им Антоан е придобил от същия продавач апартамент от 80 кв. м. и гараж. Тяхната обща стойност е била 19 570 лв. Правото на строеж за апартамент от 80 кв.м. и гараж в район „Слатина“ е закупено от Румен Порожанов на 21 декември 2004 г., когато е бил служител на МФ. За сделката са платени 18 219 лв.

При встъпването си в длъжност в политическия кабинет на министъра на финансите през 2009 г. Порожанов е вписал закупения мезонет в данъчната си декларация. Това е направил и при встъпването си в длъжност като министър на земеделието през 2017 г. В края на 2007 г. е продаден апартамента в „Слатина“ и по тази причина той не фигурира в декларацията.

 

Сродни публикации