Инфекциозни болести, които се предават на човека » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Инфекциозни болести, които се предават на човека

Акценти

  • При туберкулоза на костите всички скелетни кости се изпращат за техническо оползотворяване, а месото се обезврежда при висока термична обработка

ВЕТЕРИНАРНО – САНИТАРНА ЕКСПЕРТИЗА ПРИ ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ, КОИТО СЕ ПРЕДАВАТ НА ЧОВЕКА

При консумация на животински суровини и продукти или при манипулация с технически суровини съществуват опасности за човешкото здраве, ако същите не са подложени предварително на ветеринарно-санитарен преглед и експертиза. На първо място изпъква възможността консуматорите да се заразят от антракс, туберкулоза, бруцелоза, лептоспироза, шап, шарка, листериоза, червенка, сап и други инфекциозни болести (зооантропонози), които се предават на човека.

Антракс (въглен)

От въглен боледуват всички животни (говеда, свине, овце, кози) и човекът. Човекът се заразява от въглен чрез кожата (кожна форма), чрез храната (чревна форма) и чрез въздуха (белодробна форма). Най-често се среща кожната форма. Хората се заразяват при контакт с болни животни, при клане и обработка на болни животни и технически суровини от тях (кожа, четина, кости и др.).

Кожната форма у човека (синята пришка) се локализира по ръцете, лицето и шията. Чревната форма се среща рядко и протича много тежко. Белодробната форма се среща още по-рядко и почти винаги завършва със смърт.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации