Интерактивната карта на винено-кулинарния туризъм у нас е с нови попълнения » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Интерактивната карта на винено-кулинарния туризъм у нас е с нови попълнения

Акценти

  • В интерактивната карта на винено-културния туризъм новите попълнения са Горна Оряховица и горнооряховският суджук

Туристите ще могат да опитат над 80 специфични български храни и 12 традиционни вина.

Страната ни е известна не само с пивките си качествени вина, но и с деликатесите произведени с много любов по стари български рецепти. В интерактивната карта на винено-културния туризъм новите попълнения са Горна Оряховица и горнооряховският суджук. Те вече са част от Дестинация – Стари столици. В нея попадат Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Плиска, Велики Преслав, Габрово.

Туристите, които вече ще минават по тази дестинация ще имат възможността да се насладят на различни традиционни български деликатеси. Хората ще могат да опитат еленски бут, пестил от сини сливи – “габровски шоколад”, пълнени раки с булгур. Това са, пълнени с булгур, сирене и орехи, червени чушки. Сред вкусните гозби ще има още оризато или постен ориз на фурна, болярски сърми, които се готвят на бавен огън. Туристите ще могат да похапна мешаница. Такъв гювеч с месо се прави в Арбанаси.

Сред напитките ще има и Осмарски пелин. Това вино се прави в с. Осмар и се отличава с горчивия си вкус. То не е единственото произвеждано в региосна. Сред предпочитаните висококачествени напитки са Шардоне, Мерло, Пино ноар и др. Туристите ще имат възможност с участието на енолог да направят различни дегустационни турове и да научат много любопитни факти.

Достъпни за посетители са историческите хълмове Царевец и Трапезица, Арбанаси, Хотнишка екопътека, Еменска екопътека, Даскалоливницата, Елена, Славейковото училище, Търговище, Шуменска крепост, Мадарският конник, Осмарски скални манастири, Ханкрумски скални манастири, Плиска и Никополис ад Иструм.

В интерактивната карта са включени общо 12 дестинации. Те са дигитализирани и могат да бъдат намерени и разгледани и на интернет страницата на Министерството на туризма. Това е изпълнено по проект „Сподели България“. Той е реализиран съвместно от Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

Не случайно винено-кулинарните дестинации са само 12. Техният брой отговаря на броя на месеците в годината. Сред тях попадат 55 общини от цяла България и около 120  туристически забележителности. Включени са специфичните вина и деликатеси за всички области. Туристите ще могат да опитат повече от 80 храни и 12 традиционни вина.

 

Сродни публикации