Институциите обединени в борбата с АЧС » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Институциите обединени в борбата с АЧС

Акценти

  • Из цялата страна има разположени лаборатории на БАБХ, който са в готовност да вземат проби
  • Ветеринарните специалисти са уведомени за предприетите мерки

Спешна среща за обсъждане на мерките за борба с Африканската чума по свинете беше проведена вчера. На нея присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, изпълнителните директори на БАБХ и ИАГ, директорите на горски предприятия и регионални дирекции.

Една от мерките, която одобриха всички присъстващи е свързана с редуцирането на популацията на диви свине. Предстои още изграждането на преградна сухопътна граница с Румъния. Обсъдена е необходимостта от бързи реакции при установяване на трупове на диви свине. Из цялата страна има разположени лаборатории на БАБХ, който са в готовност да вземат проби. От взетия материал ще се прави проверка както за Африканска чума по свинете така и за трихинезола. Ветеринарните специалисти са уведомени за предприетите мерки, направен им е нужният инструктаж и са в готовност да окажат съдействие при възникване на въпроси във връзка с риска от заразяването.

От голямо значение е постоянната ежедневна комуникация между директорите на регионални дирекции по горите, горски предприятия, държавни горски и ловни стопанства с представителите на ловните сдружения и ветеринарните специалисти да продължи.

 

Сродни публикации