Иновативни пръскачки ще дозират точно пестицидите » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Иновативни пръскачки ще дозират точно пестицидите

Акценти

  • Точната дозировка на пестициди може да ограничи употребата им и да се свали разходите на препарати с 65 - 70 %

Всички растение имат различни нужди от третиране с препарати

Употребата на пестициди напоследък е силно коментирана тема. Все повече се работи за намирането на алтернативни препарати за растителна защита. Въпреки всички усилия към момента пестицидите си остават сред най-ефективните средства. Докато се вземе окончателно решение, за или против употребата им, ще се търсят и начини за минимизиране на консумацията им. В тази връзка екип от учени от Института по земеделие при Университета в Тенеси са разработили и вече тестват нова, „умна“ пръскачка. Устройството позволява употребата на пестициди, но в значително по-малки количества. Така отглеждането на млади растения в насажденията става по-екологосъобразно.

Този вид пръскачки биха могли да влязат в употреба на повечето производителите на ландшафтни дървета, храсти, лози и многогодишни растения. В разсадниците, където се отглеждат те употребата на пестициди е завишена, заради постоянната борба с вредителите.

Самата технология на разработваната пръскачка ще позволи променливо, точно дозирано и необходимо третиране. Система разполага с лазер, сензор и дюзи с променливо пръскане. Чрез сложен алгоритъм пръскачката успява да отчете всяко отделно растение, определя размерите, формата и плътността му. Съобразно получените данни се определя и количествената му нужда от пестициден разтвор. Така чрез точна дозировка, без излишни пръскания може да се ограничи употребата на пестициди, но и да се свалят разходите на собствениците на разсадниците. Интересното е, че те може да понижат количеството употребявани препарати с 65 – 70 %. Допълнителна полза от това е и намаляване вредното въздействие на химикалите върху околната среда и осигуряване на по-добра защита на здравето на хората. Разработваната технология може лесно да се приспособи и да заработи към вече съществуващото оборудване за третиране на растенията в разсадниците.

 

пестициди

Според учените иновативния подход може да намери своето място и да се внедри в селското стопанство.

 

Сродни публикации