Иновативен кошер грабна приза „Крило на успеха“ » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Иновативен кошер грабна приза „Крило на успеха“

Акценти

  • Съдателите на иновативния кошер ще продължат да разработват и развиват продукти за улеснение на пчеларските практики

Български иновации в пчеларството бяха показани на изложението „Пчеларство – Плевен“ 2019

На Международното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен“ 2019 г. беше представен десет рамков кошер. Тази иновация събра най-много точки и взе статуетката „Крило на успеха“. Фирмата представила и разработила иновацията е „Био иновации“ ООД. Собствениците й Борис и Велина Иванови обясниха, че иновативният кошер е разработван в рамките на близо 3 години. Едва миналото лято той е бил тестван от водещи пчелари в бранша. Десет рамковият кошер има варианти за най популярните системи – Дадан Блат, Рут и Фарар.

Особеното при показаната иновация е, че са преодолени всички недостатъци на традиционните дървени и новите полистиролни кошери. Всички елементи в него са създадени по специален начин, съобразно предназначението и функцията им. Именно това е съблюдавано и при избора на подходящ материал за изработката им.

Сред пчеларите добре известен е проблемът с кражбата на кошери. Наградената иновация успя да представи на хората решение на проблема със защитата. До момента за него няма аналог. Другият много голям плюс на десет рамковия кошер е, че той изключително много облекчава работата на пчеларите.

 

Носителите на наградата с гордост обясниха, че ще продължат да работят за развитието и създаването на продукти улесняващи пчеларските практики. Те се стремят да помогнат на колегите с интегрирайки опита, които са натрупали в различни сфери на работа.

Гост на откриването на събитието беше евродепутатът Момчил Неков. С инициативите и работата си, той усилено съдейства на пчеларите, за да получат финансиране чрез програмите за обвързана подкрепа. За целта в края на миналата година той внесе поправки в ОСП, които са тясно свързани с  опрашването. Негови бяха и предложенията за директно плащане на пчелно семейство за опрашване и за предоставянето на обвързана подкрепа на пчелно семейство.

 

Сродни публикации