Инж. Мирослав Маринов присъства на изложение на ловни трофеи от благороден елен » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Инж. Мирослав Маринов присъства на изложение на ловни трофеи от благороден елен

Акценти

  • Изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов даде висока оценка на инициативата, превърнала се в традиция

Изложението е пето по ред и се организира от Северноцентрално държавно предприятия.

По време на петото годишно изложение, организирано от СЦДП – Габрово, бяха показани 50 трофея от благороден елен, добити на територията на 10 ловни стопанства.

Изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов даде висока оценка на инициативата, превърнала се в традиция.

Той изрази задоволство от факта, че млади ловни деятели са рамо до рамо с утвърдените в сферата специалисти.

„Подобни регионални изложби показват, че вече имаме приемствеността. Тя е изключително важна за развитието на сектора и която до неотдавна отсъстваше. Вървим в правилната посока“, заяви инж. Маринов.

Той припомни водещите позиции в ловното стопанство, които страната ни заемаше до 90-те години. „С помощта на науката, която винаги ще подкрепя практиката, сме на път да достигнем отново тези позиции“, категоричен бе изпълнителният директор на ИАГ.

„Сравнението с резултатите от миналата година е много радващо. От всички участващи трофеи само седем са без отличия. 19 са носители на златни медали. Това показва едно много високо ниво на трофейни заложби. То е резултат от труда и усилията на всички ловни деятели“. Това каза при официалното откриване на изложението директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов.

Сред официалните гости на изложението бе и доц. д-р Христо Михайлов, ръководител Катедра „Ловно стопанство“ в Лесотехническия университет. По думите му трофеите са само финалната фаза на ловното стопанство, което изисква много грижи, труд и професионализъм.

Доц. Михайлов отбеляза, че и науката, и практиката, и ловното стопанство като цяло, все още са в дълг на обучението, професионализма и грамотността на българския ловец.

Той обаче бе категоричен, че вярва в доброто бъдеще на ловното ни стопанство.

Горски и ловни деятели от страната посетиха изложението. Най-впечатляващ на него бе трофей,  добит в обхвата на ДЛС „Росица“ – Лъгът. Стопанството отново е символичен домакин на проявата, която тази година се проведе в градинските площи пред сградата на Северноцентралното държавно предприятие.

Експонатите показват висока култура и отговорност да се ползват екземпляри, преминали кулминацията на своето развитие и вече безперспективни за популацията. Именно да се ловуват предимно престарели животни, е  основен принцип, от който се ръководят държавните ловни стопанства в обхвата на СЦДП.

СЦДП цели да покаже състоянието на популацията на благородния елен, да повишава подборната култура, но също така да бъдат анализирани евентуалните грешки, така че повече да не се допускат.

 

 

За автора

Сродни публикации