Има опасност от мани и гниене през месец август » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Има опасност от мани и гниене през месец август

Акценти

  • В края на първото десетдневие се прогнозира съществено повишение на температурите

Aгрометеорологичните условия в началото на август ще се определят от неустойчиво време и температури около и малко под нормата за периода.

Прогнозираните метеорологични условия в началото на месеца ще повишат степента на зарази от някои гъбни патогени:

  • мани по зеленчуковите култури от късното полско производство;
  • късно кафяво гниене по овошките;
  • сиво гниене по зреещите ранни сортове грозде.

Падналите валежи в края на юли  и очакваните такива през първото десетдневие на август ще се отразят благоприятно на вторите култури и на по-късните хибриди царевица. При тях ще се осъществява формиране и наливане на зърното.

През десетдневието при средноранните хибриди царевица ще протича фаза млечна зрелост. При ранните ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. При слънчогледа в Дунавската равнина и в южните райони ще протича фаза узряване.

В края на първото десетдневие се прогнозира съществено повишение на температурите. Ще има и ускорено протичане на последните фази от развитието на късните полски култури.През второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над климатичните норми.

През втората половина на август голяма част от късните полски култури ще приключат развитието си. При слънчогледа ще се наблюдава масово техническа зрелост. При соята – фаза узряване. В края месеца при средно късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост. При ориза ще протича фаза млечна зрелост. При памука – разпукване на плодните кутийки.

Недостигът на почвена влага при вторите култури ще се задълбочава и ще налага повишени поливни норми. На много места в полските райони отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства качественото провеждане на дълбоката оран. Ще пречи и на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата започват да текат през третото десетдневие на август.

През август при късните сортове овошки не трябва да се подценява вредната дейност на последното поколение плодови червеи. Относително сухото време през повечето дни от месеца ще бъде предпоставка за увеличение популацията на акарите. В лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец. Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.

 Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

За автора

Сродни публикации