Има много сигнали за наличие на болестта ''син език'' в област Велико Търново » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Има много сигнали за наличие на болестта “син език“ в област Велико Търново

Има много сигнали за наличие на болестта ''син език'' във Великотърновска област, основно от Елена, Златарица и Лясковец, съобщи  д-р Станимир Спасов, директор на ОДБХ – Велико Търново. Съменията за проява на заболяването са най-вече при овце. „Направили сме кръвни проби на животните със симптоми, но към момента нямаме потвърждение от лабораторията в София. Изпратили сме проби преди две седмици, но няма получени резултати”, посочи д-р Спасов.
С цел да бъдат информирани кметовете на населените места в община Велико Търново за мерките за превенция на разпространението на болестта, е свикана Областна епизоотична комисия, в която са участвали представители на Община Велико Търново, Регионалната здравна инспекция, Областната агенция по безопасност на храните, ОДМВР-Велико Търново и Регионална дирекция по горите.
„Една от най-главните мерки, които е небходимо животновъдите да спазват, е да се съобразяват със забраната за паша на животните от 19.00 до 8.00 часа, тъй като тогава комарите са най-активни”, посочи още д-р Спасов. Той обясни, че болните животни се изпращат в екарисаж. Д-р Спасов допълни, че последните случаи на масови огнища на болестта ''син език'' в региона са от 2001 и 2007г.

 

За автора

Сродни публикации