Експеримент: Има ли остатъци от пестициди в БИО продуктите » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Експеримент: Има ли остатъци от пестициди в БИО продуктите

Акценти

  • Установено е замърсяване при вносни домати

Оризът, маслиновото масло, рибата, медът, биохраните, кафето и чаят са най-фалшифицираните храни в света.

През годините са установявани редица нарушения при храните. Нарушения са установявани при меда, който се предлага на нашия пазар. Има случаи, в които етикетите заблуждават потребителите да купуват продукт, който дори не е истински мед. Откривани са проблеми и при маслиновото масло. През 2017 г. от продажба са спрени 10 000 л. заради примеси и различни добавки. Не остават назад и биологичните храни. Говорейки за тях отново се открива възможност за много коментари. Винаги има скептици, които оплюват контрола и твърдят, че всичко е измама. За тях БИО означава произведено от баба и дядо на село. Това обаче съвсем не е така.

Истинските биологични продукти подлежат на официален контрол. За статута им на биологични продукти свидетелства добре поднатото на потребителите на лого на ЕС за БИО. В цветния си вариант това е бяло листо върху зелен фон.

От БТВ решават да проверят с лабораторно изпитване има ли остатъци от пестициди в биологичните продукти на пазара. За целта са избрани седем продукта: картофи, лимони, краставици, домати, моркови, банани и ябълки. При анализа се установява, че при шест от продуктите всичко е наред.

При вносни гръцки домати обаче се открива замърсяване. При тях се открива замърсяване от активните вещества фамоксадон, фенхексамид и пириметанил.

Важно е обаче да се отбележи, че при лабораторното изпитване винаги има коефициент на неопределеност или иначе казано – определена несигурност. Това означава, че получените резултати в случая от 0,017 mg/kg, 0,012 mg/kg и 0,012 mg/kg съответно за трите вещества не означават задължително, че продуктите не могат да бъдат определени като несъответстващи. Често въпросните коефициенти на неопределеност или несигурност достигат до 50 %. Това означава, че примерно при получен резултат от 0,017 mg/kg за остатъци от фамоксадон, както е в случая, действителните стойности от остатъчните количества от него са в диапазона от 0,0085 mg/kg до 0,0255 mg/kg.

В България границата за допустимост на остатъчни количества от пестициди в биологичните продукти е 0,01 mg/kg. Затова е грешно да се приема, че в биологичните продукти няма абсолютно никакви остатъчни количества от пестициди. Често има, но границата им за допустимост в страната е толкова ниска, че лабораторната апаратура не винаги може да ги открие със сигурност.

От БАБХ уточняват, че ще разгледат случая. За да предприемат мерки обаче е необходимо да получат сигнал, по които да предприемат законови мерки. Необходимо е пробата да бъде взета от орган, който има правото да го направи, за да бъдат наложени мерки срещу евентуалния нарушител.

 

За автора

Сродни публикации