Има ли мед с пестициди у нас » Съвети в земеделието

февруари 03, 2023

Има ли мед с пестициди у нас

Акценти

  • За всяка партида мед пчеларите са задължени да дават проби за изследване

БАБХ се самосезира заради мед „Смокиня“.

Миналата година вносен мед със съмнително качество заля българския пазар и свали цената на родната продукция. Сега се появи информация, че в търговската мрежа има отровен мед.

В предаването “Тази сутрин“ по bTV екип на „Чети етикета“ представи подробни данни от свое проучване на проблема. В Референтната лаборатория на Агенцията по безопасност на храните са направени тестове на пчелен мед, предлаган в търговската мрежа.

Изследвани са акациев мед и сладък букет. За първия се оказало, че не е от акация. Експертите поясняват, че качеството на меда не е фалшифицирано, а информацията за произхода му е некоректна. Така потребителите плашат за едно, а получават друго. Според обясненията на директора на лабораторията д-р Димитринка Господинова при покупка на акациев мед е хубаво да се следи времето, за което той кристализира. Акациевият мед не кристализира за 2 години. За разлика от него, на този от рапица му трябват само 2 месеца. Това е един от най-лесно забележимите признаци, по който може да се определи акациев ли е медът или не.

Експертите посочват, че за пласмент на пчелен мед в търговската мрежа е задължително да бъде представен протокол за изпитване. В него трябва изрично да бъде посочено от какво е медът.

Интересното, което е установено при проверката е, че на пазара се предлага мед „Смокиня“. Д-р Господинова е коментирала, че такъв продукт не може да има. Плодът на смокинята е цвят, от който пчелата няма как да събере прашец и нектар.

В тази връзка от БАБХ са се самосезирали, за да предприемат необходимите мерки срещу нарушителите.

Множество проучвания не само у нас, но и в ЕС показват, че пчелният мед е сред най-фалшифицираните продукти. Поне една трета от меда внесен от трети страни у нас е фалшификат.

Само за изминалата година от БАБХ са изследвали 34 проби за наличието на пестициди. Взети са още и 12 проби от биопродукти. В част от тях са открити пестициди, но в нормата и заради това продуктите са били пуснати повторно на пазара.

Според експерти не само пестицидите, но и фалшивият мед е проблем. В него има различни съставки, които производителите слагат и така развалят качеството на продукцията.

Какво ни съветват пчеларите?

От своя страна пчелари споделят, че пчелите правят много добър естествен подбор на растенията и избягват химикалите. Сред лошите практики, за които те знаят е храненето на опрашителите със захарен сироп.

За всяка партида мед пчеларите са задължени да дават проби за изследване. Проблемът е, че те са само за три показателя, в които не попадат антибиотици и пестициди. Изследванията за тях са доста скъпи. От опита си хората са установили, че повечето измами се правят от страна на големите производители.

Важно е да се спомене, че най-труден за фалшифициране се оказва мановият мед от Странджа.

 

Сродни публикации