Има ли дефицит на протеин в ЕС » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Има ли дефицит на протеин в ЕС

Акценти

  • В Ирландия 84% от нуждите от протеини се покриват чрез консумацията на трева или силаж

Различни са мненията колко, от къде идва и достатъчен ли е протеина в храната на животните

Животновъдството в ЕС няма как да се развива без протеинови фуражи. Именно те са дефицит и трябва да бъдат внасяни в големи количества смятат от ЕК. Според проучване на Европейската асоциация на млечната промишленост (EDA) тази разлика между наличното и внесено количество протеинови фуражи не е толкова голяма, колкото се твърди. Това съобщават от topagrar.com.

За изхранването на животните почти 70% от необходимите им протеини се осигуряват чрез консумацията на груб фураж, трева, тревен или царевичен силаж. Другите 30 % протеин, кравите и останалият рогат добитък, си набавят от концентрирания фураж, които им се дава. Според EDA Комисията на ЕС базира своите изчисления за недостига на протеин в ЕС изцяло върху данните за зърнените култури, маслодайните семена и промишлените продукти.

В Ирландия, например, тези продукти не играят съществена роля в отглеждането на говеда. Там 84% от нуждите от протеини се покриват чрез консумацията на трева или силаж. В Австрия тази цифра е 80% и също се осигурява от тревните площи или царевичния силаж. Количеството протеин в храната на животните във Франция все още е 75%. В Германия брутното му съдържание е 60 %. Там тази стойност е под средната за ЕС. За изхранването на животните в Гърция, Испания и Унгария по-малко от половината от протеиновите нужди са покриват от консумацията на трева или силаж.

 

По данни на EDA цели 95% от тревата и царевицата се отглеждат от самите ферми. Според тези цифри вносът на протеин е много слабо зависим от европейската млечна промишленост.

 

Сродни публикации