Има ли връзка между високата популация на комари край Дунав и АЧС » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Има ли връзка между високата популация на комари край Дунав и АЧС

Акценти

  • Има връзка между избухването на чумата в 8 индустриални ферми за кратък период може да са комари, може да са някакви други летящи насекоми, каза Христо Стойков

Свинекомплексът в Бръшлен умъртви всичките си 40 000 прасета заради Африканската чума през лятото.

Според д-р Христо Стойков обаче въобще не е случайно, че са засегнати всички ферми, които са на около 10 км от река Дунав, пише БНТ.

„Работим в момента с университета в Мадрид. Смятаме, че има връзка между избухването на чумата в 8 индустриални ферми за кратък период може да са комари, може да са някакви други летящи насекоми“, това каза Христо Стойков, изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен.

Затова и д-р Стойков настоява борбата с комарите да започне още преди пролетта. Официалната позиция на властите обаче е, че човешкият фактор и дивите прасета са главните виновници за огнищата на Африканска чума у нас.

„Засега официалната позиция е човешка грешка. Тази чума ще ни преследва от 3 до 10 години. От нас зависи дали ще са 3 или 10“, каза Свилен Иванов, зам. областен управител на област Русе.

А една от малкото незасегнати свинеферми в Русенско – тази в Писанец, прилага все по-драстични мерки, за да опази животните си.

От съседния румънски окръг Гюргево, където са регистрирани 244 огнища на Африканска чума, планират още по-строг контрол на Дунав мост.

„На национално ниво се реши да се създаде санитарно-ветеринарен пункт за контрол на Митница „Гюргево“. Там постоянно ще има наши служители, които ще вземат проби от всички животинските продукти, които преминават през българо-румънската граница“, каза д-р Ливиу Флореску, директор на окръжна дирекция „Санитарно-ветеринарна и хранителна безопасност“ – Гюргево.

В Румъния търсят вариант за европейско финансиране за купуване на мобилни инсинератори, които да се използват при подобни кризисни ситуации.

 

За автора

Сродни публикации