Изчистването и обеззаразяването няма да са за сметка на животновъдите с малки стопанства » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Изчистването и обеззаразяването няма да са за сметка на животновъдите с малки стопанства

Акценти

  • Вчера бяха преведени обезщетенията на стопаните от селата Воден и Кости

В резултат на усложнената ситуация с чумата по дребните преживни животни у нас  предходните дни по разпореждане на премиера беше създаден оперативен щаб за координация на действията за борба с болестта. Вчера по предложение на министърът на земеделието, храните и горите щабът е приел и одобрил идеята да бъде ангажирана фирма по ЗОП, която да поеме изчистването и обеззаразяването на малките стопанства, а именно тези, който са били с 100 до 150 животни. Фирмата ще трябва да извърши почистване на целия терен, да измие и обеззарази, като тези разходи няма да бъдат за сметка на стопаните.

Ще бъде отпусната и допълнителна компенсация за оборните животни, от които в момента не може да се предава мляко. Настоящото обезщетение по това направление е 25 лв. плюс още 7 лв. сформират общо 32 лв. Предстои, обаче до края на седмицата то да бъде променено и повишено още до размера от 40 лв. Това ще бъде гласувано от УС на ДФЗ. Въз основа на протоколите за форсмажорно обстоятелство животновъдите ще имат възможността да получат и допълнителна субсидия в размер от 56 – 83 лв., а размерът на преходната национална помощ е в диапазона 40-50 лв.

Преведени са 304 817 лв обезщетения на животновъдите от селата Воден и Кости

Вчера бяха преведени обезщетенията на стопаните от селата Воден и Кости. За коза и овца те са не по-малки от 190 лв, очаква се средната цена да достигне малко над 200 лв. За животните под селекционен контрол сумата е от 250 лв. Така средната цена, която са получили фермерите на такива животните достига до стойност над 300 лв., почти 329 лв.

 

Сродни публикации