Изтеглиха замърсени био яйца от търговската мрежа в Белгия » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Изтеглиха замърсени био яйца от търговската мрежа в Белгия

Акценти

  • Затвореното биостопанство разполага с 8 000 кокошки-носачки, които ежедневно снасят средно по 7 000 яйца

За нов случай със замърсени с непозволени вещества яйца съобщават медиите в Белгия.

Този път става дума за диоксин, попаднал в яйцата, произведени в биостопанство.

Фермата се намира в провинция Лимбург, близо до границата с Люксембург. След подаден сигнал белгийската служба по безопасност на храните започна разследване и нареди изтеглянето на около 100 хиляди бройки от търговската мрежа. Стопанството временно е затворено.

Първите тестове показват, че следите от диоксин са минимални и едва надвишават допустимите стойности. Яйцата са били доставени на няколко големи търговски вериги в Белгия, като все още не е ясно дали са стигнали и до износ за други държави. Има съмнения за Люксембург.

Затвореното биостопанство разполага с 8 000 кокошки-носачки, които ежедневно снасят средно по 7 000 яйца. Разследващите проучват как се е стигнало до контаминацията, за която първо съобщи фирма-прекупвач. Сигналът е подаден, след като при рутинна проверка беше установено, че партидата, закупена от биофермата, показва завишени стойности. Властите в Белгия успокояват, че консумацията на тези яйца не представлява опасност за потребителите. Откритите количества диоксин са толкова малки, че за да се натрупа опасна концентрация, човек трябва да се храни цяла година само с тези яйца.

Диоксините са химически съединения, които се образуват при изгарянето на отпадъци. Съдържат се и в емисиите на индустриалните предприятия. Преди 40 години са били разрешени като съставна част на препарати за растителна защита. В природата се разграждат бавно, а в по-големи дози за опасни за здравето. Европейският съюз е определил максимално допустими количества в различни видове храни. При кокошите яйца горната граница е 5 пикограма на един грам мазнина в яйцето.

 

За автора

Сродни публикации