Изследват всички пратки на полския производител, доставил птиче месо със салмонела и в България » Съвети в земеделието

май 18, 2021

Изследват всички пратки на полския производител, доставил птиче месо със салмонела и в България

Акценти

  • БАБХ предприе засилено наблюдение над пристигащите в страната пратки с месо от този производител

От началото на годината до този момент по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи в БАБХ са постъпили общо 17 сигнала за птиче месо с произход Полша, замърсено със салмонела.

Сигналите са постъпили в системата от различни европейски държави. Първата нотификация е с дата 20 март 2019 година и е подадена от Словения. 15 от сигналите засягат една фирма производител на охладено птиче месо. От 29 октомври се наблюдава зачестяване на нотификациите само за тази фирма, за месец са 10.

Общото количество месо, пристигнало на територията на България и за което е подаден сигнал, е 544 тона. Агенцията по храните е предприела незабавни мерки при всяка нотификация по системата RASFF, като е установила и възбранила в обектите 109 тона от това месо. Количествата, които са реализирани са предназначени за консумация след термична обработка, което ги прави безопасни за хората. Всички оператори, получили птиче месо от засегнатите партиди са уведомени.

БАБХ предприе засилено наблюдение над пристигащите в страната пратки с месо от този производител. Всички пратки от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен анализ за салмонела. Отправено е запитване до полските компетентни власти за евентуални допълнителни мерки, които те предприемат спрямо предприятието.

Агенцията изпълнява Национална мониторингова програма за контрол на микробиологичните замърсители в храните, която включва и изследване за салмонела. Взети са 380 проби, от които 2 от кланици са дали положителен резултат за бактерията, 12 са замърсените със салмонела проби, взети от птичи заготовки и разфасовки. Количествата от тези партиди не са допуснати до българския или до европейския пазар.

 

За автора

Сродни публикации