Изсичат незаконно над 2 млн. кубика дървесина » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Изсичат незаконно над 2 млн. кубика дървесина

Всяка година у нас незаконно се изсичат над 2 млн. кубика дървесина.

Това сочи анализ на организацията "Световен фонд за дивата природа". "Горските в България всъщност са принудени да участват в огромен брой схеми. Част от тях са породени от корупционен и най-вече политически натиск, за да се добива незаконно от гората и да се генерират незаконни приходи, които да не постъпват в държавата, а по частни фирми", коментира пред БНР Александър Дунчев, който е експерт от организацията.

Според него, за да запазят работата си, те са принудени да покриват подобни практики и дори да стават съучастници в незаконната сеч. По думите на Дунчев санкциите са ниски, а реално заловената дървесина не е повече от 30 хиляди кубика. "Събирателната активност по наказателните постановления е не повече от 15 процента, което показва, че има тотално чувство за безнаказаност не само на високо ниво в корупционните кръгове, а и на ниско ниво при реалните извършители на незаконния добив", отсече той.

Докато преди месец цените на кубик дърва са вървели между 33 и 40 лева за широколистната дървесина, а иглолистната средно по 24 лева, през септември вече те са харчат от 65 лв. до около 80 лв. Ако дървата са нацепени и наредени на палети, излизат около 60 лв., но се равняват на 0,8 от кубика, установи проверка на "Новинар".

"Цената може да падне до 50 лв. за дърва на метър в малките населени места, ако имаш някой познат в горското", разказа Иван Цанчев, който е решил да се отоплява на твърдо гориво тази зима. Търговците твърдят, че нямат проблем с транспортирането на дървесината в столицата, дори и ако районът е труднодостъпен, тъй като разполагат и с малогабаритни, и с едрогабаритни камиони.

В по-малките населени места, особено в селата, ситуацията е малко по-различна, тъй като на много места пътищата са разбити заради пороите или въобще не са асфалтирани. "Ако е валяло, машините затъват", допълни собственик на фирма за дърва за огрев.

 

За автора

Сродни публикации