Изряден хотел и друг без никакви гости посетиха от ДФЗ » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Изряден хотел и друг без никакви гости посетиха от ДФЗ

Акценти

  • Оценката на хотел "Сафи" в Booking.com е 9,5 от 10

Проверяващите установиха, че финансирането може да бъде използвано повече от добре.

Със старта на проверките на къщите за гости заваляха и сигналите за нередности по отделните обекти. Проверяващите вече посетиха редица къщи и хотели. Сред тях има както такива с изрядна документация, които се развиват блестящо, така и „къщи за тъщи“, в които турист не е стъпвал, съобщи actualno.com.

Един от обектите, който може да послужи за много добър пример се намира в Доспат. Става въпрос за хотел „Сафи“, за който са отпуснати средства в размер на 390 459 лв. Бенефициентът му обаче е починал и негов наследник е съпругата му. Към момента хотелът е с много висока оценка в Booking.com, 9,5 от 10. Със собствени средства са изградени допълнителни стаи, обособено е и помещение, което се използва като работилница за пожарогасители и елементи за тях. Собственичката е успяла да оборудва всяка стая с хидромасажна вана и телескоп към язовира. От документите е станало ясно, че посещаемостта на обекта е висока, а от разрастването на хотела е очевидно, че управлението му е повече от успешно.

За разлика от него в друг хотел, разположен в близост до село Борино, се оказа, че гости липсват. Обектът дълго е останал заключен за проверяващите. Той е на фирма „Феркад“, която е собственост на Мирела Даскалова от София. За реализирането му са отпуснати 391 160 лв. Въпреки забавянето и късната поява на служителят, който първо се е  представил като управител, а послед като пазач, служителите на ДФЗ все пак са влезли в сградата. Те са получили и прегледали част от изискуемата документация. На място са констатирани някои нередности, сред които е и размерът на табелата, оповестяваща финансиращата програма и бенефициента. Тя е била по-малка от необходимото.

Предстои и за тези обекти да се извърши анализ на документацията.

 

Сродни публикации