Изплатени са над 1,3 млн. лв. обезщетения за „син език“ » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Изплатени са над 1,3 млн. лв. обезщетения за „син език“

До момента държавата е изплатила над 1,3 млн. лв. обезщетения на животновъдите заради болестта „син език“. Това стана ясно на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе в МЗХ. Преведената сума е за 7711 овце, 130 кози, 71 говеда и 28 муфлона. „Ще направим всичко възможно в най-кратки срокове Българската агенция по безопасност на храните да изплати и останалите компенсации, но все още има фермери, които подават заявления и те трябва да бъдат обработени“, отбеляза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
Поръчването на ваксините за „син език“ ще бъде по ускорена процедура веднага след приемането на актуализацията на бюджета, стана ясно още от срещата. По този начин ще се спази планът за ваксинация на животните, която трябва да започне в края на март 2015 г. от Южна България.

До края на годината фермерите ще получат 70% от бюджета по националните доплащания за животни – 140 лв. за говеда, 245 лв. за биволи и 28 лв. за овце и кози. Останалите 30% ще бъдат изплатени през януари.

Като инструмент за подкрепа на сектора МЗХ предвижда държавата и общините да отдават пасища, мери и ливади приоритетно на животновъди съгласно уеднаквени процедури.

Консултативният съвет постигна консенсус по принципа за разпределяне на средствата от преходните национални доплащания за 2015 г., новите държавни помощи и облекчаването на режимите за регистрация на обектите за директни продажби.

 

 

За автора

Сродни публикации